Toiminnot

Leander Sevillalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Leander Sevillalainen.
(Kuva: Wikipedia)

Pyhä Leander Sevillalainen (espanjaksi: San Leandro de Sevilla) syntyi Cartagenassa Kaakkois-Espanjassa noin vuonna 534 ja kuoli Sevillassa joko vuonna 600 tai 601.

Läntinen pyhä

Pyhä Leander kuuluu niihin läntisiin pyhiin, jotka elivät ja vaikuttivat ennen kirkkojen jakaantumista (1054), mutta joka läntisyytensä vuoksi on usein jäänyt huomioimatta ortodoksisissa kalentereissa. Suomalaisessa ortodoksisessa kalenterissa (2011) hänen muistopäivänsä on kuitenkin merkitty, mutta puuttuu jälleen vuoden 2018 kalenterista.

Pyhän Isidorin ja pyhän Florentinan veli

Pyhä Leander oli toisen pyhän – pyhän Sevillan arkkipiispa Isidoren (muistopv. 4.4.) – veli, ja hän vaikutti voimakkaasti mm. visigoottien kuninkaiden Hermengildin ja Raccaredin kääntymiseen kristityiksi Hispaniassa (nykyisessa Espanjassa ja Portugalissa).

Joissain elämänkerroissa on hieman tarkoitushakuisesti väitetty Leanderin ja Isidorin isän olleen herttua tai Cartagenan kuvernööri. Tämä ei mahdollisesti pidä paikkaansa. Heidän siskonsa pyhä Florentina (Florentia) (muistopv. 20.6.) toimi nunnaluostarin johtajattarena ja on siis myös kunnioitettu molemmissa pääkirkoissa, ortodoksisessa ja roomalaiskatolisessa kirkossa, mutta on jäänyt syrjään itäisen kirkon kalentereissa.

Benediktiinistä piispaksi

Pyhä Leander toimi alkuun benediktiinimunkkina, mistä hänet valittiin sitten Sevillan piispaksi v. 579. Catholic Encyclopedissa sanotaan pyhästä Leanderista:

"Yrittäessään pelastaa maataan areiolaisuudelta, Leander osoittautui ortodoksiseksi kristityksi ja kaukonäköiseksi patriootiksi."

Juonittelujen ja valtataistelun seurauksena hän joutui maanpakoon, minkä hän vietti pääasiassa Bysantissa tutustuen siellä mm. pyhään paavi Gregorios Suureen, joka toimi tuolloin paavin lähettiläänä Bysantissa.

Alueensa kristillistäjä

Palattuaan takaisin kotiinsa Leander vaikutti voimakkaasti ns. Toledon kirkolliskokouksen koollekutsumiseen ja em. kuninkaiden kääntymiseen kristityiksi.

Lukuisista kirjallisista töistään häneltä on säilynyt vain kaksi teosta: De institutione virginum et contemptu mundi, joka on luostarillinen sääntö ja tehty hänen sisarellensa, ja Homilia de triumpho ecclesiæ ob conversionem Gothorum.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Leander Sevillalaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään marraskuun 1. päivänä.

HAP