Toiminnot

Longinos Kesarealainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Marttyyri Longinos tai Longinus oli roomalainen sotilas, jolle annettiin tehtäväksi ottaa Kristus pois ristiltä ja murskata hänen luunsa, mutta hän vain pisti keihäällään Kristusta rintaan.

"Joh. 19:34 Yksi sotilaista kuitenkin työnsi keihään hänen kylkeensä, ja haavasta vuoti heti verta ja vettä."


Longinoksen keihäästä tuli tärkeä pyhäinjäännös, jota kutsutaan pyhäksi keihääksi. Keihästä käytetään yhä tänäänkin symbolisena esineenä ehtoollista valmistettaessa.

Longinos oli myös se sotilas, joka totesi Kristuksen olevan Jumalan poika ja joka oli vartiossa Kristuksen haudalla:

"Matt. 27:54 Kun sadanpäällikkö ja miehet, jotka hänen kanssaan vartioivat Jeesusta, näkivät maan vavahtelun ja kaiken, mitä tapahtui, he pelästyivät suunniltaan ja sanoivat: "Tämä oli todella Jumalan Poika!"

Matt. 27:65-66 Pilatus vastasi heille: "Saatte vartioväkeä. Menkää ja järjestäkää haudan vartiointi niin hyvin kuin taidatte." He lähtivät ja varmistivat haudan sinetöimällä kiven ja asettamalla vartion. "


Tämän jälkeen Longinos erosi armeijasta ja hän asettui Kesareaan, jossa hänestä tuli piispa ja hän koki marttyyrikuoleman.

Longinosta ei nimetä Uuden testamentin kirjoissa. Hänen nimensä esiintyi pseudepigrafisessa Nikodeemuksen evankeliumisssa, joka liitettiin Pilatuksen teot -apokryfiin. Nimi Longinus tulee todennäköisesti kreikan kielen sanasta keihäs (λόγχη).

Longinos Sadanpäämiehen muistopäivä on 16.10.

Petja Pyykkönen

Katso myös

Linkkejä