Toiminnot

Luukas Evankelista

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 7. elokuuta 2008 kello 18.40 – tehnyt X10 (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Apostoli ja evankelista Luukas (18.10.)''' '''Apostoli ja evankelista Luukas''' oli syntyperältään Antiokian kreikkalainen ja ammatiltaan lääkäri, jonka apostoli Paavali ilm...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Apostoli ja evankelista Luukas (18.10.)

Apostoli ja evankelista Luukas oli syntyperältään Antiokian kreikkalainen ja ammatiltaan lääkäri, jonka apostoli Paavali ilmoitettaa Raamatussa Kolossalaiskirjeessä (Kol.4:14): "Teille lähettävät terveisiä myös rakas veljemme lääkäri Luukas sekä Demas."

Ensimmäinen ikonimaalari, apostoli ja evankelista

Edellä mainittujen asioiden lisäksi Luukas on tullut tunnetuksi maalarina ja erikoisesti ensimmäisenä ikonimaalarina. Hänen sanotaan maalanneen ensimmäisen Jumalansynnyttäjän, Neitsyt Marian ikonin, Hodigitrian - suomeksi oppaan, taluttajan, tiennäyttäjän jo Marian eläessä. Hänen siveltimestään on kerrottu maalatun myös ensimmäiset ikonit Pietarista ja Paavalista.

Apostolina Luukas luetaan mukaan ns. seitsemäänkymmenen apostolin joukkoon, jotka Herra lähetti julistamaan evankeliumia.

Evankelistana hänet tunnetaan Raamattuun sisältyvien Luukkaan evankeliumin ja sen jatko-osan, Apostolien tekojen kirjoittajana.