Toiminnot

Maksim (patriarkka)

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 14. maaliskuuta 2024 kello 16.57 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Bulgarian patriarkka Maksim
(Kuva: Wikipedia)
Patriarkka Maksim (bulgariaksi Патриарх Максим, maalliselta nimeltään Marin Minkov syntyi 29. lokakuuta 1914 ja kuoli 6. marraskuuta 2012. Hän toimi 1971–2012 Bulgarian patriarkaatin johtajana.

Maksim syntyi Orešakin vuoristokylässä vanhempiensa kahdesta lapsesta toiseksi. Hän valmistui 1935 Sofian seminaarista ja opiskeli sen jälkeen teologiaa Sofian yliopistossa. Maksim nousi Bulgarian patriarkaatin arvojärjestyksessä, ja hänet nimettiin 1971 patriarkaksi. Kommunismin kaatumisen jälkeen uusi hallinto halusi erottaa kaikki kommunistien nimittämät kirkolliset johtajat, mutta valtion ja kirkon eron takia valtio ei pysty erottamaan kirkon johtajia. Patriarkaatin sisällä mielipiteet jakautuivat Maksimin kannattajiin ja hänen erotusta vaativiin. Kirkko hajosi kahteen synodiin, mutta pääosa papeista tuki Maksimia. Bulgarian kirkon jakaantuminen päättyi vasta 2010.

Maksim kuoli marraskuussa 2012 sofialaisessa sairaalassa, jossa hän oli ollut jo kuukauden hoidettavana.

Hänen edeltäjänsä oli patriarkka Kiril (bulgariaksi: Патриарх Кирил, maalliselta nimeltään Konstantin Markov Konstantinov, bulgariaksi: Константин Марков Константинов). Hän syntyi 3. tammikuuta 1901 ja kuoli 7. maaliskuuta 1971. Hän oli palautetun Bulgarian patriarkaatin ensimmäinen patriarkka.