Toiminnot

Ero sivun ”Mantia” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: '''Mantia''' (ven. мантия, kreik. μανδύας) on piispojen ja munkkien käyttämä pitkä päällysviitta, joka ulottuu maahan asti ja on laskostettu takaa. Mantia symboloi ...)
 
Rivi 1: Rivi 1:
'''Mantia''' (ven. мантия, kreik. μανδύας) on piispojen ja munkkien käyttämä pitkä päällysviitta, joka ulottuu maahan asti ja on laskostettu takaa. Mantia symboloi enkelien siipiä ja laskokset Jumalan voimaa. Piispan mantia on auki edestä ja se on koristeltu kuvin ja kulkusin. Munkin mantia on kiinni edestä ja on musta, eikä siinä ole koristeita.
+
'''Mantia''' (venäjäksi: ''мантия'', kreikaksi: ''μανδύας'') on [[Piispa|piispojen]] ja [[munkki]]en käyttämä pitkä [[päällysviitta]], joka ulottuu maahan asti ja on laskostettu takaa. Mantia symboloi [[enkeli]]en siipiä ja laskokset Jumalan voimaa. Piispan mantia on auki edestä ja se on koristeltu kuvin ja kulkusin. Munkin mantia on kiinni edestä ja on musta, eikä siinä ole koristeita.
  
 +
Piispan mantian neljä taulua, joista kaksi on rinnan päällä ja kaksi nilkoissa, kuvaavat [[UT|Uutta]] ja [[VT|Vanhaa Testamenttia]]. Mantian kyljessä olevat nauhat kuvaavat paratiisin virtoja.
  
Piispa Leo pukeutuneena mantiaan ja klobukkiin
+
[[Luokka:Liturgiset kirkkotekstiilit]]
Mantia 
+
[[LUokka:Jumalanpalveluspuvut]]
 
 
 
Piispan mantian neljä taulua, joista kaksi on rinnan päällä ja kaksi nilkoissa, kuvaavat Uutta ja Vanhaa Testamenttia. Mantian kyljessä olevat nauhat kuvaavat paratiisin virtoja.
 
 
 
Petja ja Hannu Pyykkönen
 

Versio 14. heinäkuuta 2008 kello 12.29

Mantia (venäjäksi: мантия, kreikaksi: μανδύας) on piispojen ja munkkien käyttämä pitkä päällysviitta, joka ulottuu maahan asti ja on laskostettu takaa. Mantia symboloi enkelien siipiä ja laskokset Jumalan voimaa. Piispan mantia on auki edestä ja se on koristeltu kuvin ja kulkusin. Munkin mantia on kiinni edestä ja on musta, eikä siinä ole koristeita.

Piispan mantian neljä taulua, joista kaksi on rinnan päällä ja kaksi nilkoissa, kuvaavat Uutta ja Vanhaa Testamenttia. Mantian kyljessä olevat nauhat kuvaavat paratiisin virtoja.