Toiminnot

Maria Synkletike

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 12. tammikuuta 2012 kello 00.40 – tehnyt Mikko (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pyhästä Maria Synkletikestä on erittäin vähän tietoa ja hänet sekoitetaan usein toiseen saman nimiseen 300-luvulla eläneeseen pyhittäjä-äiti Synkletikeen. Joissain lähteissä hänestä käytetäänkin varmaan siksi nimitystä pyhä Maria, joka taas sekoittuu lukuisiin muihin Marioihin ja aiheuttaa lisää ongelmia. On myös täysin mahdollista, että tämä pyhä on sekoitettu toiseen pyhään ja nimet ovat jossain vaiheessa hävinneet ja vaihtuneet ja elämäkertaan on saatu vaikutteita tältä toiselta pyhältä Synklletikeltä.

Mutta näiden niukkojen tietojen mukaan pyhä Maria Synkletike eli ilmeisesti 500-luvulla keisari Tiberiaan (578-582) hallituskaudella ja liittyi jollakin tapaa Rooman senaattiin, johon tuo jälkimmäinen nimen osa Synkletike / Συγκλητική viitannee.

Anchiskhati -ikoni
Antšiskhatin kirkon läntisen sisäänkäynnin päällä olevassa syvennyksessä.
Tbilisi, Georgia
Photo © Soili Mustapää 2011

Kerrotaan, että pyhä Maria Synkletike parantui ihmeellisesti vaikeasta kauan piinanneesta sairaudesta Käsittätehdyn Kristuksen ikonin avulla, jonka lisäksi kerrotaan olleen tuon ikonin variantti eli ns Caramida-ikoni, josta käytetään myös nimityksiä Vapahtajan Ancha -ikoni (Georgiassa se tunnetaan nimellä Anchiskhati / ანჩისხატი) ja muualla myös nimellä Keramidion (Κεραμιδιών). Mahdollista lienee sekin, että noiden ikonien nimityksien kohdalla on ajan saatossa tapahtunut muutoksia ja keskinäistä sekoittumista riippuen kulttuurista ja traditiosta.

Pyhää Maria Synkletikeä muistellaan joka tapauksessa joissain paikalliskirkoissa elokuun 11. päivä, joissain toisissa paikalliskirkoissa silloin on Käsittätehdyn Kristuksen ikonin muistopäivä, joka meillä Suomessa on elokuun 16. päivä.

HAP

Linkit