Toiminnot

Miika Profeetta

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 10. elokuuta 2008 kello 16.34 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Profeetta Miika''' on kuudes ns. pienemmistä profeetoista, joita on kaikkiaan siis 12 kappaletta. Hän polveutui Juudan suvusta ja syntyi noin vuonna 778 eKr. Moresetin kaupungiss...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Profeetta Miika on kuudes ns. pienemmistä profeetoista, joita on kaikkiaan siis 12 kappaletta. Hän polveutui Juudan suvusta ja syntyi noin vuonna 778 eKr. Moresetin kaupungissa Jerusalemin eteläpuolella. Hän eli ja vaikutti seuraavien Juudan kuninkaiden aikana: Jootam (Yotam, 742–735 eKr.), Ahas (Ahaz, 735–715 eKr.), vanhurskas Hiskia (Hizqiyah, 715–687 eKr.).

Profeetta Miika eli samaan aikaan kuin profeetta Jesaja. Hänen profeetalliset paheksuntansa ja ennustuksensa liittyivät Juudan (Juudean) ja Israelin erillään oleviin kuningaskuntiin. Hän näki ennalta onnettomuudet, jotka uhkaisivat Israelin kuningaskuntaa ja Juudan kärsimykset, joita se joutuisi kokemaan Assyyrian hallitsijan Sanheribin (705 - 681 e.Kr.) maahan hyökkäämisen ohessa.

Profeetta Miikalta on kirjattu jo Vanhaan testamenttiin maailman Pelastajan syntymisen profetia (Miik.5:1):

"Sinä Betlehem, sinä Efrata, sinä olet pienin Juudan sukukuntien joukossa! Mutta sinun keskuudestasi nousee Israelille hallitsija. Hänen juurensa ovat muinaisuudessa, ikiaikojen takana."

Profeetta Jeremiaan sanoista (Jer.26:18-19):

"Juudan kuninkaan Hiskian aikana esiintyi moresetilainen profeetta Miika. Hän puhui koko Juudan kansalle näin: 'Herra Sebaot sanoo:
-- Siion kynnetään pelloksi, Jerusalemista tulee rauniokumpu, ja metsä peittää temppelivuoren.'
"Tappoivatko kuningas Hiskia ja Juudan kansa Miikan? Eikö kuningas päinvastoin pelännyt Herraa ja rukoillut häntä leppymään? Niin Herra muutti mielensä ja säästi heidät tuholta, jolla hän oli heitä uhannut. Me olemme nyt syöksemässä itsemme suureen onnettomuuteen."

voi päätellä, että juutalaiset ilmeisesti pelkäsivät tappaa profeetta Miikaa.

Profeetta Miikan reliikit löydettiin 4. vuosisadalla Barafsatiassa, kun niistä annettiin unessa ilmoitus Eleuteropolisin piispalle, Zeuinokselle.

Profeetta Miika on kirjoittanut Raamattuun omaa nimeään kantavan Vanhan testamentin Miikan kirjan. Kirja voidaan jakaa kolmeen osaan:

  1. Luvut 1-3 koostuvat pääosin tuomiota koskevista ennustuksista
  2. Luvut 4-5 koostuvat toivoa koskevista ennustuksista
  3. Luvut 6-7 alkavat tuomiolla ja siirtyvät sitten käsittelemään toivoa.

Ortodoksinen kirkko viettää profeetta Miikan muistopäivää vuosittain elokuun 14. päivä.

Kirjallisuutta

  • Kirkkovuoden pyhät II
    • Profeetta Miika s. 1103