Toiminnot

Ero sivun ”Mitra” versioiden välillä

Kohteesta Ortodoksi.net

(Ak: Uusi sivu: Päässään piispat pitävät usein kypärää muistuttavaa '''mitraa''', joka läntisessä kirkossa tunnetaan hiippana. Se on melko kookas, kupumainen tai kruunumainen päähine, jo...)
 
Rivi 1: Rivi 1:
Päässään piispat pitävät usein kypärää muistuttavaa '''mitraa''', joka läntisessä kirkossa tunnetaan hiippana. Se on melko kookas, kupumainen tai kruunumainen päähine, joka on koristeltu korukivillä, kuvioilla ja ikoneilla. Mitra symboloi muun muassa Kristuksen orjantappurakruunua. Eräillä alueilla (yleensä ei Suomessa) myös rovastit ja arkkimandriitat käyttävät mitraa. Poikkeuksena tästä säännöstä on Suomessa Valamon luostarin igumenin oikeus käyttää mitraa.
+
'''Mitra''' on kypärää muistuttava päähine, jota [[piispa]]t (''joskus myös poikkeuksellisesti [[pappi|papit]] ja [[igumeni]]t'') pitävät päässään tietyissä tilanteissa jumalanpalveluksissa. Mitra tunnetaan läntisessä kirkossa hiippana, joka tosin muodoltaan poikkeaa huomattavasti mitrasta. Mitra on melko kookas, kupumainen tai kruunumainen päähine, joka on koristeltu korukivillä, kuvioilla ja ikoneilla.  
  
Mitraa päähän laitettaessa jumalanpalveluksessa diakoni rukoilee (piispan puolesta):
+
Mitra symboloi muun muassa Kristuksen orjantappurakruunua. Eräillä alueilla (''yleensä ei Suomessa'') myös [[rovasti]]t ja [[Arkkimandriitta|arkkimandriitat]] käyttävät mitraa. Poikkeuksena tästä säännöstä on Suomessa [[Uuden Valamon luostari|Valamon luostarin]] igumenin oikeus käyttää mitraa.
 +
 
 +
Mitraa päähän laitettaessa jumalanpalveluksessa [[diakoni]] rukoilee (''piispan puolesta''):
  
 
''"Herra panee päähäsi kultaisen kruunun. Sinä anoit Häneltä elämää, sen Hän sinulle antoi, iän pitkän, ainaisen, iankaikkisen."''
 
''"Herra panee päähäsi kultaisen kruunun. Sinä anoit Häneltä elämää, sen Hän sinulle antoi, iän pitkän, ainaisen, iankaikkisen."''
 +
 +
[[Luokka:Liturgiset kirkkotekstiilit]]
 +
[[Luokka:Jumalanpalveluspuvut]]

Versio 16. heinäkuuta 2008 kello 20.06

Mitra on kypärää muistuttava päähine, jota piispat (joskus myös poikkeuksellisesti papit ja igumenit) pitävät päässään tietyissä tilanteissa jumalanpalveluksissa. Mitra tunnetaan läntisessä kirkossa hiippana, joka tosin muodoltaan poikkeaa huomattavasti mitrasta. Mitra on melko kookas, kupumainen tai kruunumainen päähine, joka on koristeltu korukivillä, kuvioilla ja ikoneilla.

Mitra symboloi muun muassa Kristuksen orjantappurakruunua. Eräillä alueilla (yleensä ei Suomessa) myös rovastit ja arkkimandriitat käyttävät mitraa. Poikkeuksena tästä säännöstä on Suomessa Valamon luostarin igumenin oikeus käyttää mitraa.

Mitraa päähän laitettaessa jumalanpalveluksessa diakoni rukoilee (piispan puolesta):

"Herra panee päähäsi kultaisen kruunun. Sinä anoit Häneltä elämää, sen Hän sinulle antoi, iän pitkän, ainaisen, iankaikkisen."