Toiminnot

Myrope Khioslainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä marttyyri Myrope Khioslainen.
(Kuva: Ortodoksi.net)

Pyhä marttyyri Myrope Khioslainen syntyi Efesoksessa 200-luvun alussa. Hän menetti isänsä jo varsin nuorena ja äitinsä hoivassa Myrome sai kristillisen kasvatuksen. Myrome vieraili usein apostoli Filippoksen (muistopv. 14.11.) tyttären, pyhän marttyyri Hermionen (muistopv. 4.9.) haudalla ja keräsi tuoksuvaa mirhaa hänen reliikeistään ja paransi sen avulla sairaita. Myropen nimen voidaan katsoa juontuvan tästä palvelutehtävästä.

Khios-saaren hyväntekijä

Keisari Deciuksen (249-251) hallituskauden vainojen aikana Myrope meni äitinsä kanssa tämän kotiseudulle Khiosin saarelle, missä he viettivät aikaansa maatilallaan paastoten ja rukoillen. Kerran saaren julma käskynhaltija Numerius määräsi kristityn sotilaansa, Isidoren (muistopv. 12.4.) marttyyrikuolemaan hänen syvän uskonsa ja suuren hurskautensa tähden. Myrope siirsi salaa marttyyrin rotkoon heitetyn ruumiin pois ja hautasi sen, vaikka lähistölle oli määrätty sotilaita vartioimaan ruumista, jotteivät kristityt voisi viedä sitä pois. Vartioon määrätyt sotilaat määrättiin ensin kahleisiin, sitten etsimään Isidoren ruumis kuoleman uhalla.

Marttyyrikuolema

Myropen kävi sääliksi nämä kahleissa kulkevat, pelokkaat sotilaat ja hän kertoi ensin heille ja sitten käskynhaltijalle, mitä oli tehnyt. Oikeudenkäynnissä hän myös tunnusti olevansa kristitty. Tästä syystä häntä piestiin henkihieveriin ja lopulta heitettiin vankilaan. Keskiyöllä, kun Myrope oli rukoilemassa, alkoi vankilaan loistaa valo. Pyhä Isidore ilmestyi sinne enkelien ympäröimänä ja sanoi: ”Rauha sinulle! Jumala on kuullut rukouksesi ja pääset nyt meidän kassamme vastaanottamaan marttyyrikruunusi”. Sen jälkeen pyhä Myrope luovutti sielunsa Jumalalle. Vankilan täytti heti ihanan makea tuoksu. Pakanavartija pelästyneenä näystä kertoi tämän kaiken myöhemmin papille. Myöhemmin hänkin otti kasteen ja koki muiden lailla marttyyrikuoleman Kristuksen vuoksi.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää marttyyri Myrope Khioslaista aina vuosittain joulukuun 2. päivänä.

HAP