Toiminnot

Nestorin kronikka

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 20. huhtikuuta 2010 kello 17.01 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Nestorin kronikka''' (venäjäksi: ''Повесть временных лет'' / ''Povest vremennyh let'' / ''Kertomus menneistä ajoista'') on Venäjän (Rusien) historiaa kuvaav...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Nestorin kronikka (venäjäksi: Повесть временных лет / Povest vremennyh let / Kertomus menneistä ajoista) on Venäjän (Rusien) historiaa kuvaava varhaisin kirjallinen lähde, joka on käytettävissämme vielä nykyisinkin. Sen kirjoittajaksi on mainittu munkki Nestor, joka oli Kiovan luolaluostarin veljestöön kuuluva ortodoksinen munkki. Mahdollista kuitenkin on, että tämä kronikka on joidenkin jo aikaisemmin ilmestyneiden kronikoiden uudelleen toimitettu versio.

Alkuperäisen Nestorin kronikan tekovuotta on arvailtu. Todennäköinen vuosi on 1095. Vanhin nykypäivään säilynyt kopio on kuitenkin vasta vuodelta 1377. Kronikka on julkaistu myös suomeksi vuonna 1994:

Nestorin kronikka. (Povest’ vremennyh let.) Dmitri Sergejevitš Lihatšovin venäjänkielisestä tulkinnasta suomentanut Marja-Leena Jaakkola. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19828-5.

Kronikka kertoo slaavien asutuksen levittäytymisestä Raamatun Vanhan testamentin vedenpaisumuksen jälkeisellä ajalla sekä Kiovan hallitsijoista ja eräiden muidenkin kaupunkien, kuten esimerkiksi Novgorodin, perustamisista. Tapahtumat ajoittuvat aikavälille noin 800 luvulta vuoteen 1116, jolloin kronikan toinen versio ilmesty Vydubitskin luostarin igumeni Silvesterin kirjoittamana.

Lisätietoja kronikasta saat esimerkiksi wikipediasta: Nestorin kronikka