Toiminnot

Nikolai Japanilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Nikolai Japanilainen (Kasatkin)
(valokuva: wikipedia)

Pyhä Nikolai Japanilainen (syntyi 1.8.1836 Berezovkin kylässä – kuoli 3.2.1912) (maalliselta nimeltään Ivan Dimitrievitš Kasatkin) toi ortodoksisuuden Japaniin 1800-luvulla. Vuonna 1861 Venäjän kirkko lähetti hänet Hakodateen, Hokkaidon saarelle Venäjän konsulaatin kappelin papiksi. Vaikka silloinen Shogunin hallinto esti japanilaisten käännyttämisen kristityiksi, kappelissa vieraili usein naapureja ja muitakin japanilaisia.

Huhtikuussa 1868 kolme näistä vierailijoista kääntyi ortodoksiksi ja he olivat Nikolain papillisen työn tuloksena saatuja ensimmäisiä käännynnäisiä Japanissa. He eivät kuitenkaan olleet ensimmäisiä japanilaisia ortodokseja, koska ennen heitä oli joitain japanilaisia, jotka olivat asuneet Venäjällä ja kääntyneet siellä ortodokseiksi. Pyhä Nikolai perusti siis toiminnallaan Japanin ortodoksisen kirkon.

Lukuun ottamatta joitain lyhyitä matkajaksoja Nikolai pysyi Japanissa jopa Venäjä-Japani -sodankin (1904 – 1905) ajan ja levitti ortodoksisuutta maanlaajuisesti. Hänet nimitettiin vuonna 1880 Japanin ensimmäiseksi ortodoksiseksi piispaksi. Nikolai perusti Tokioon katedraalin Kandan alueelle ja käytti yli 50 vuotta elämästään työhön siellä ja siksi Pyhän Ylösnousemuksen katedraali saikin lempinimen Kandan asukkailta. He nimittivät katedraalia nimellä Nikolai-do.

Varhainen elämä

Ivan eli pyhä Nikolai syntyi Smolenskin maakunnassa pienessä Berzovksin kylässä. Hänen isänsä Dimitri palveli kylän seurakunnassa diakonina. Ivanin ollessa vasta viisi vuotias, hänen äitinsä kuoli ja perhe eli sen jälkeen melko niukkaa ja köyhää elämää. Siitä huolimatta hänet lähetettiin Belskiin teologiseen kouluun ja myöhemmin Smolenskin teologiseen seminaariin.

Vuonna 1857 Ivan yhtenä parhaista opiskelijoista lähetettiin Pietarin teologiseen akatemiaan, jossa hän osoitti suuren lahjakkuutensa. Jo varhain hänellä oli selvä tavoite lähteä lähetystyöhön, mikä sitten myöhemmin toteutuikin, kun Venäjän konsuli Japanissa pyysi lähettämään sinne papin ”joka olisi hyödyllinen ja hengellinen johtaja ja opettaja ja jonka yksityinenkin elämä antaisi hyviä ajatuksia papeista ei vain japanilaisille vaan muillekin ulkomaalaisille.” Heinäkuussa 1860 Ivanin opettaja piispa Nektarios vihki hänet munkiksi nimellä 'Nikolai ja heti perään munkkidiakoniksi ja pappismunkiksi. Saatesanoissaan hän sanoi:

”Sinun on nyt tarkoitus elää askeettista elämää luostarin ulkopuolella. Sinun täytyy jättää kotimaasi ja palvella Jumalaa, joka on kaukana ja uskoton. Kilvoitteluristisi ohessa sinun pitää kantaa pyhiinvaellussauvasi ja luostarityösi ohessa sinun pitää mennä apostoliseen tehtävään.”

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää Nikolaita, Japanin arkkipiispaa aina vuosittain hänen omana muistopäivänään helmikuun 3. päivänä (juliaanisessa kalenterissa helmikuun 16. päivänä).

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.säv.

Oi pyhä Nikolai, Japanin valistaja! Sinä jaat apostolien arvon ja istuimen. Sinä olet viisas ja uskollinen Kristuksen palvelija, Pyhän Hengen valitsema temppeli ja Kristuksen ylitsevuotavan rakkauden astia. Oi apostolienvertainen esipaimen rukoile elämän antavaa Kolminaisuutta laumasi ja koko maailman puolesta.

Kontakki, 2.säv.

Oi suuri esipaimen Nikolai, | sinä, Jumalan jylisevä ääni, | hengellinen pasuuna, uskon istuttaja ja harhaoppien poistaja, | Kolminaisuuden otollinen palvelija! | seisoen aina enkelten joukossa Jumalan edessä || rukoile lakkaamatta meidän kaikkien puolesta.

HAP