Toiminnot

Pyhä sieni

Kohteesta Ortodoksi.net

Kristuksen pyhä sieni
Kuva: Wikipedia.org
Kristuksen pyhä sieni on korkealaatuinen egyptiläinen sieni, joka kastettiin hapanviiniin, jota roomalainen sotilas tarjosi Kristukselle hänen ollessaan ristillä.

Pyhä sieni oli kateissa vuosisatoja, kunnes se tuotiin Jerusalemista Konstantinopoliin vuonna 612 yhdessä pyhän keihään kanssa. Tästä kertoo Jerusalemin patriarkka Sofronios.

Sieni on ollut useiden Euroopan monarkkien hallussa, kuten Englannin kuningas Henrik VIII:n ja Venäjän tsaari Pietari Suuren. Nykyisin suurin osa pyhästä sienestä on Vatikaanissa pyhän Johanneksen lateraanikirkossa, mutta pieniä osia sijaitsee muuallakin kuten Ranskassa. Sientä on käytetty peseytymiseen, ja sen kerrotaan nuorentavan ihoa.

Petja Pyykkönen

Pyhä sieni Raamatussa

(Matt.27:48) Heti yksi heistä kiiruhti hakemaan sienen, kastoi sen hapanviiniin, pani kepin päähän ja tarjosi siitä hänelle juotavaa.

(Mark.15:36) Joku kävi kiireesti kastamassa sienen hapanviiniin, pani sen kepin päähän ja tarjosi siitä juotavaa sanoen: "Katsotaanpa nyt, tuleeko Elia ottamaan hänet alas."

(Joh. 19:29) Siellä oli astia täynnä hapanviiniä. Sotilaat kastoivat siihen sienen ja nostivat sen iisoppiruo'on päässä Jeesuksen huulille.

Katso myös

Muualla Internetissä