Toiminnot

Pyhien Sergein ja Hermanin veljeskunta

Kohteesta Ortodoksi.net

PSHV:n uusi logo
Pyhien Sergein ja Hermanin veljeskunta (PSHV) ry. on Suomen ortodoksisen kirkon piirissä diakonia- ja sisälähetystyötä tekevä järjestö. Se perustettiin vuonna 1885 ja nykyään siihen kuuluu noin 2000 jäsentä. Jäsenet kuuluvat veljeskunnan alaosastoihin, joita ovat seurakunnissa toimivat kirkkokuorot, tiistaiseurat, ikonimaalauspiirit ja eräät muut keskustelu- ja ortodoksiakerhot.

PSHV:n toimintamuotoihin kuuluvat edellä mainittujen alaosastojen toiminnan lisäksi erilaiset leirit, opinto-, kurssi- ja julkaisutoiminta sekä pyhiinvaellusmatkojen sekä hengellisten tilaisuuksien ja muun muassa ortodoksisten laulupäivien järjestäminen vuodesta 1929 alkaen.

PSHV julkaiseei aiempaa Suomen ortodoksisen kirkon virallista äänenkannattajalehteä, Aamun Koittoa, joka on ilmestynyt jo vuodesta 1896 saakka ja oli viimeiset vuodet, vuoteen 2021 saakka, Kuopion ja Karjalan hiippakunnan seurakuntien tiedotuslehti. Vuonna 2021 alkoi ilmestyä saman niminen koko Suomen ortodoksisen kirkon oma tiedotuslehti ensin netissä ja kesällä paperilehtenä.

Keväällä 2009 Valamon luostari osti Pyhien Sergein ja Hermanin veljeskunta ry:ltä sen ylläpitämän kirja- ja lahjatavaramyymälän Lampukan liiketoiminnot Helsingistä. Liike jatkoi uudistuneena toimintaansa Valamon luostarin kauppana, nimellä Tuohus. Aiemmin veljeskunta ylläpiti omaa kirja- ja lahjatavarakauppaa myös Joensuussa ja Kuopiossa.

Pyhien Sergein ja Hermanin veljeskunta ry:n toimintaa johtaa veljeskunnan komitea puheenjohtajansa johdolla. Päivittäistä työtä johtaa palkattu toiminnanjohtaja. Toimikunnan keskuspaikka muutti vuoden 2012 tammikuussa Joensuusta Valamon luostariin Heinävedelle.

Nimensä tämä maamme vanhin ortodoksinen järjestö on saanut Valamon luostarin perustajilta pyhittäjäisiltä Sergei ja Herman Valamolaisilta.

Kirjallisuutta

  • Merras, Olavi: Pyhittäjäisien perintö, Pyhäin Sergein ja Hermannin Veljeskunta 1885 - 1985
  • Takala, Vesa & Baljaskin, Annele (toim.): Iloitkaa Sergei ja Herman, autuaat isämme! Pyhäin Sergein ja Hermanin veljeskunnan 100-vuotisjuhla 27.6. - 30.6.1985


Katso myös