Toiminnot

Pyrros Konstantinopolilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Patriarkka Pyrros (kreikaksi:Πύρρος) Konstantinopolilainen toimi Konstantinopolin ekumeenisena patriarkkana vuosina 638-641 ja toisen kerran vuonna 654 tammikuusta kesäkuuhun.

Partiarkka Pyrros oli monotelitismin kannattaja. Monotelitismi tuomittiin myöhemmin harhaopiksi. Monotelitismiä kannattanut Bysantin keisari Herakleios (575–641) vaikutti Pyrroksen nousuun patriarkaksi. Keisarin kuoleman jälkeen puhkesi levottomuuksia ja patriarkkaa syytettiin juonittelusta uutta keisari Konstantinos III:ta (612–641) kohtaan ja Pyrros karkotettiin Karthagoon Pohjois-Afrikkaan.

Maanpaossa ollessaan hän kävi julkista keskustelua uskosta (Disputatio cum Pyrrhon) pyhittäjä Maksimos Tunnustajan kanssa ja sen seurauksena Pyrros hylkäsi monotelitismin. Pian sen jälkeen hän meni Roomaan ja sieltä Ravennan kautta Konstantinopoliin, missä hän uudestaan palasi monotelitismin harhaoppiin. Sen seurauksena Rooman paavi Theodore I ekskommunikoi hänet ja asetti anateemaan, mutta jo vuonna 654 hänen onnistui nousta uudelleen patriarkaksi, nyt tosin vain muutamaksi kuukaudeksi, kuolemaansa saakka vuonna 654.

HAP