Toiminnot

Salainen elämän puu

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 15. elokuuta 2009 kello 08.28 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: thumb|300 px|<center>Salattu valo<br><small>(''kuva © Laura Siren'')</small></center> Joskus kysytään, onko paratiisi jokin paikka Jumalaan yhdistymis...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Salattu valo
(kuva © Laura Siren)

Joskus kysytään, onko paratiisi jokin paikka Jumalaan yhdistymisen tason tällä puolen, vai onko niin kuin jotkut arvelevat, että sillä ei ole lainkaan aineellista ulottuvuutta. Tällaisia kantoja tosiaankin nousee erehtyväisyyden voiman vaikutuksesta. Omasta puolestani voin rohkeasti sanoa saaneeni omin nimin nähdä ne asiat, joista puhun. Olen nähnyt paratiisin ja elämän puun; olen salaisesti ja jumalallisesti saanut osallistua sen elävään ja elävöittävään elinvoimaan.

Paratiisi on tuo kirkas ja pyhä paikka, joka ulottuu ylemmäs kuin Hyvän kanssa yhdistymisen taso. Se on siellä, minne Aadam laskettiin taivaasta ensimmäisessä erkaantumisessa; se on siellä, minne ristin ryöväri astui salaisesti. Hengen yhdistymisen tie vaatii elämän puusta maistamista, ja siksi on meidän päästävä sen luo, jos kerran aiomme yhdistyä Hyvän kanssa.

Näin ihmiseen asetettu jumalallinen henki tulee arvolliseksi astumaan kirkkaaseen paratiisiin. Tuossa paikassa asuva vartijaenkeli ilmestyy jumalalliselle ihmissisimmälle tietynlaisen kaipauksen merkin välityksellä. Nähdessään sen sisin alkaa kysellä ja saa tietää tien elämän puun luokse. Myös ihmissisin näyttää merkin, joka osoittaa kaipaavaa puutetta ja tarvetta. He ymmärtävät, mistä on kyse, ja suorittavat pyhitetylle ihmissisimmälle opastuspalveluksen. Niin hän alkaa suurella ilolla kulkea tietä asuinsijaansa kohti aivan kuin palavassa kiireessä päästäkseen näkemään elämän puun. Hän on vakuuttunut ja tietää siinä olevan näkyjen täyttymyksen ja salaisuuksien täyttymyksen, eikä mitään puutetta ole enää oleva. Vaellus elämän puun luokse on tapahtunut.

Stefanos bar Sudaile

(käännös syyriasta © munkki Serafim)


<- katso edellinen opetusteksti: Jumalan hyvyys vetää luomakuntaa puoleensa ~ katso seuraava opetusteksti: (julkaistaan myöhemmin) ->