Toiminnot

Salaman Vaikenija

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 23. tammikuuta 2012 kello 13.45 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: Pyhittäjä '''Salaman Vaikenija''' lienee ainoa pappi maailmassa, joka ei kirkon tunteman historian aikana ole puhunut sanaakaan. Pyhittäjä Salaman asui Eufratin länsirannalla Ka...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Pyhittäjä Salaman Vaikenija lienee ainoa pappi maailmassa, joka ei kirkon tunteman historian aikana ole puhunut sanaakaan.

Pyhittäjä Salaman asui Eufratin länsirannalla Kapersanan kylässä, josta hän jostain syystä muutti pois naapurikylään. Sieltä hän löysi pien majan itsellensä ja muurasi sitten itsensä sen sisälle niin, ettei majaan jäänyt yhtään aukkoa, ei ovea eikä ikkunaa.

Kerran vuodessa hänelle annettiin ruokaa, kun hän kaivoi aukon maahan seinän alle. Silloin hän sai aina vuoden tapeen kerralla. Kun alueen piispa kuulu tästä kilvoittelijasta, hän päätti vihkiä Salamanin papiksi. Ryömimällä mseinan alta majaan, piispa kävi vihkimässä vaikenevan Salamanin. Vihittävä ei koko seremonian aikana sanonut sanaakaan. Piispa kertoi Salamanille hänen saamastaan siunauksesta ja armosta, joka pappisvihkimystä seurasi. Salaman kuunteli kaiken vaieten.

Kotilylän, Kapersanan ihmiset saatuaan tietää asioista tulovat tälle toiselle kylälle kateelliseksi ja päättivät kaapata Salamanin takaisin kotikyläänsä. Näin tapahtui ja seinan ali ryömittyään, he veivät Salamanin ja rakensivat hänelle samanlaisen majan Kapersanaan. Mutta toisen kylän ihmiset saivat tietää asiasta ja nyt vuorostaan he kaappasivat Salamanin takaisin omaan kyläänsä. Salaman ei näiden operaatioiden aikana puhunut kenellekään mitään, vaan vaikeni, kuten oli tehnyt jo kauan.

Pyhittäjä Salaman Vaikenija kuoli joskus 400-luvun alkupuolella jääden historiaan siis ehkä ainoanan vaikenevana pappina.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä Salaman Vaikenijaa aina vuosittain hänen omana muistopäivänään tammikuun 23. päivänä.

HAP