Toiminnot

Suurin onni

Kohteesta Ortodoksi.net

Jeesuksen rukous on suurin onni, mikä ihmisellä voi olla maan päällä. Se on lakkaamatonta yhteyttä Jumalaan. Ei ole elävämpää toimintaa, tuottavampaa kylvöä, parempaa kulkuneuvoa taivaaseen kuin Jeesuksen rukous, erittäinkin kun sitä harjoitetaan sitkeästi eli kun se alkaa omalla voimillaan vaikuttaa elämässämme ja siitä tulee jatkuva. --- Alussa joudun kylväessäni näkemään vaivaa, mutta sen jälkeen maa tuottaa sadon aivan itsestään (Mark.4:28). Pyhä Henki ottaa tehtäväkseen lausua Jeesuksen rukousta sydämessäni. --- Silloin koko tilani on Jeesuksesta. Se mitä tulee sisimmästäni, ajatukseni, päätökseni, tietämiseni, mielipiteeni, on Jeesuksesta, Hän panee ne versomaan sisältäni. Hän elää ja hallitsee olemuksessani. Siksi käteni, jalkani, sydämeni, silmäni – ne kaikki tiukkuvat Kristusta. (Arkkimandriitta Emilianos: ”Logoi peri nepseos” s. 106-108.)

Aloitamme Jeesuksen rukouksen harjoittamisen vaatimattomasti lausumalla näitä muutamia sanoja: ”Herra Jeesus Kristus, armahda minua syntistä.” Älä kuvittele, että jonkin hengellisemmän tilan toivossa, jonka tahdot heti saavuttaa, voit luopua tästä nöyrästä tehtävästä. Se ei käy, sinun on vain toistettava jatkuvasti Jeesuksen rukousta. Voi olla, ettet tunne mitään, voi olla että sinua alkaa nukuttaa, vaivut uneen, mutta älä jätä tätä tehtävääsi. Parempaa apua kuin Jeesuksen rukous et löydä koko elämässäsi, sillä Jeesuksen nimen avuksi kutsuminen ja käyttö antavat sinulle Hänen energiansa.

Kun olemme iloisia ja rauhallisia eli pyrimme säilyttämään ilon ja rauha, mikä on suuressa määrin meille mahdollista, välttämällä vahingollisia asioita, silloin Kristus tulee rukouksessa sydämeemme. Jumala ei tahdo vaikerrusta ja valittelua, Hän tahtoo iloa ja rauhaa ja ylistystä. Ei Hän pyydä niitä itselleen, sillä Hän ei tarvitse mitään vaan meidän parhaaksemme. Silloin myös Jeesuksen rukous sujuu ja vietämme sisäisiä juhlia. (Arkkimandriitta Emilianos: ”Logoi peri nepseos” s. 316-317, yhteenveto)

Nunna Kristoduli