Toiminnot

Tuohus

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 14. heinäkuuta 2008 kello 11.07 – tehnyt X1 (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Tuohus''' on ohut, ortodoksinen kirkkokynttilä, joita mm. kirkossakävijät laittavat kirkossa olevien ikonien edessä oleville telineille palamaan. [Materiaali] Tuohus valmi...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Tuohus on ohut, ortodoksinen kirkkokynttilä, joita mm. kirkossakävijät laittavat kirkossa olevien ikonien edessä oleville telineille palamaan.


[Materiaali]

Tuohus valmistetaan yleisimmin mehiläisvahasta. Pelkästä steariinista valmistettu tuohus ei ole ortodoksisen perinteemme mukainen, sillä valmistusmateriaalissa on tärkeää sen puhtaus ja luonnonmukaisuus. Suomessa tuohukset valmistetaan Lintulan luostarissa. Myös Valamon luostari valmistaa myös tuohuksia omaan käyttöönsä ja luostarikauppansa myyntiin. Lintulassa valmistettuja tuohuksia käytetään nykyään myös useissa luterilaisissa kirkoissa.

Merkitys

Palava tuohus kuvaa rukousta, tuohuksen valo hengellistä valistusta ja sen puhtaus rukoustunteitamme ja toiveitamme.

Kirkkoon tultaessa tuohuksia voi ostaa kirkossa olevasta myyntipisteestä ja ne voi viedä ennen palvelusta tai palveluksen aikanakin palamaan ikonien eteen.

Yleisimmin tuohuksia laitetaan Kristuksen ja/tai Jumalansynnyttäjän ikonien eteen sekä vainajien muistelupöydälle, joka usein on kirkon etuosassa suuren Golgata-ristin edessä, sekä. Myös muitten ikonien eteen laitetaan tuohuksia esim. silloin, kun ikoni kuvaa omaa suojeluspyhää tai mikäli pyydetään esirukouksia joltain tietyltä pyhältä ihmiseltä.

Miten toimia ?

Tuohus sytytetään ikonin edessä palavista muista tuohuksista tai telineessä olevasta lampukasta. Ennen sytyttämistä kannattaa poistaa sydänlangan ympäriltä ylimääräinen vaha ja telineeseen laitettaessa lämmittää tuohuksen alaosaa liekissä, jotta se kiinnittyisi telineeseen paremmin.

Tuohuksen sytyttämisen yhteydessä ortodoksit tekevät ristinmerkin ja mahdollisesti suutelevat kevyesti ikonia. Sytyttämisen yhteydessä lausutaan hiljaa mielessään rukous.

Kristusta kuvaavan ikonin edessä:

”Herra, Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua/meitä/henkilö.”

Jumalansynnyttäjän ikonin edessä:

”Kaikkein pyhin Jumalansynnyttäjä pelasta minut/meidät/henkilö esirukouksillasi.”

Vainajien muistelupöydän edessä:

"Saata, Herra, lepoon nukkuneiden palvelijaisi [luettele nimet] sielut. Anna heille anteeksi kaikki heidän syntinsä, jotka he ovat vapaalla tahdolla tai tahtomattaan tehneet ja ota heidät valtakuntaasi. Suo heidän päästä iankaikkisista lahjoistasi osallisiksi ja anna heidän nauttia loppumattoman autuaan elämän iloa."

Kuka voi viedä tuohuksen ? Tuohuksen voi viedä palamaan kuka tahansa, hänen ei siis tarvitse olla ortodoksi. Jos sytyttäminen ei ole entuudestaan tuttua, kannattaa seurata muiden käyttäytymistä ja ottaa heiltä mallia tai pyytää jotakuta kirkossa olevaa auttamaan.

Voit käydä tutustumassa ortodoksiseen kirkkoon ja vainajien muistelupöytään myös sivuillamme olevassa virtuaalikirkossa. Siellä voit myös sytyttää tuohuksen vainajien muistelupöydälle napsauttamalla hiirtä muistelupöydän kohdalla.

HAP