Toiminnot

Vanhurskaan Daavidin, pyhän Joosef Kihlaajan ja Jaakobin, Herran veljen yhteinen muisto

Kohteesta Ortodoksi.net

Vanhurskaan Daavidin, pyhän Joosef Kihlaajan ja Jaakobin, Herran veljen yhteinen muisto
(25.12. - 1.1 välissä sunnuntaina tai 26.12.)

Pyhän Joosef Kihlaajan sukujuuret ovat kuningas Daavidin suvussa. Perimätiedon mukaan Joosefilla oli ensimmäisestä avioliitostaan neljä poikaa ja kolme tytärtä. (kts.-> artikkeli). Yksi näistä veljistä oli pyhä apostoli Jaakob. Kun pyhästä Joosefista tuli leski, hänen elämänsä oli tiukan itsehillinnän alaista. Hänet valittiinkin aviomieheksi ja valvojaksi Kaikkeinpyhimmälle Jumalansynnyttäjälle, joka oli antanut lupauksen neitseellisestä elämästä.

Enkeli kertoi Joosefille Jumalan Pojan inkarnaatiosta hänen kauttaan. Pyhä Joosef oli paikalla, kun paimenet ja tietäjät kumarsivat vastasyntynyttä jumalallista lasta. Enkelin määräyksestä hän pakeni perheensä kanssa Egyptiin säästäen näin Jumalanäidin ja Jeesus-lapsen kuningas Herodeksen vihalta. Hän asui Egyptissä Neitsyt Marian ja jumalallisen lapsen kanssa ja työskenteli puuseppänä. Perimätiedon mukaan pyhä Joosef kuoli noin sadan vuoden iässä.

Muistopäivä

Pyhää kuningas ja profeetta Daavidia sekä pyhää Joosef Kihlaajaa sekä pyhää Jaakobia, Herran veljeä muistellaan ortodoksisessa kirkossa aina Kristuksen syntymän jälkeisenä sunnuntaina, mutta mikäli jonakin vuonna joulun ja uuden vuoden päivän väliin ei mahdu yhtään sunnuntaita, juhla siirtyy silloin joulukuun 26. päivään. Pyhää vanhurskasta Joosefia muistellaan myös pyhien esi-isien sunnuntaina.

Katso myös

HAP

Minea