Toiminnot

Zlata Moglenalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Zlata (Krisi/Χρυσή) Moglenalainen
muistopäivä lokakuun 13. päivä
Kuva Wikipedia.

Uusmarttyyri Zlata Moglenalainen / Zlata Bulgarialainen, (tunnetaan myös nimillä Khryse, Khryssi (kulta), kreikaksi: Αγία Χρυσή / agia Khrisi, bulgariaksi: Злата Мъгленска / Zlata Mglenska), ”neitsyyden kultainen (”khryse”) astia ja Kristuksen tahraton morsian”, syntyi Slatenan kylässä Moglenan (kreikaksi: Μογλενά / Moglena tai Αλμωπία / Almopia) hiippakunnassa silloisen Bulgarian ja Serbian rajalla Bulgarian ollessa Turkin ikeen alla, nykyisin alue on Kreikan Makedoniaa.

Köyhään talonpoikaisperheeseen kuului Zlatan lisäksi kolme muuta tytärtä. Jo nuoresta pitäen Zlata osoitti poikkeavan vahvan luonteensa ja lujan uskonsa Kristukseen ja hän oli sekä puhdas mieleltään että kaunis olemukseltaan.

Turkkilaiset sieppaavat Zlatan

Eräänä päivänä kun Zlata oli keräämässä polttopuita, muuan turkkilainen joka oli mielistynyt neitoon, sieppasi hänet. Hän vei Zlatan taloonsa ja yritti toistuvasti viekoitella noitoa sekä pakottaa tätä kääntymään islaminuskoiseksi. Kun miehen vaatimukset eivät tehonneet, hän alkoi uhkailemaan tuskallisilla kidutuksilla.

Kunniakas marttyyri ei pelästynyt uhista, vaan sanoi, ettei hän koskaan kiellä Kristusta eikä hänen teoillaan ole mitään vaikutusta tälle asialle. Kuuden kuukauden ajan jumalaton Hagarnes yritti saada Zlataa hyväksymään islamin, mutta neito pysyi lujana uskossaan. Sen jälkeen turkkilainen käski pyhän vanhempia ja sisaruksia suostuttelemaan Zlataa kääntymään muslimiksi. Mikäli he eivät tätä tekisi, turkkilaiset tappaisivat Zlatan ja kiduttaisivat heitä.

Zlata kieltää vanhempansa ja sisarensa

Pyhän vanhemmat ja siskot itkivät ja kehottivat häntä kieltämään Kristuksen ”vain näön vuoksi”, niin että heidät kaikki voitaisiin vapauttaa piinasta ja kuolemasta. Pyhä Zlata ei reagoinut näihin pyyntöihin, vaan vastasi: ”Te, jotka yllytätte minua kieltämään Kristuksen, ette ole enää minun vanhempiani ja siskojani. Sen sijaan Herrani Jeesus Kristus on minulle isäni, Theotokos (Jumalansynnyttäjä) on äitini ja pyhät ovat siskojani ja veljiäni.”

Kun muslimit näkivät, etteivät he voineet murtaa pyhän päättäväisyyttä, he kiduttivat häntä kolmen kuukauden ajan lyöden häntä nuijilla ja kartuilla. Myöhemmin he nylkivät hänen ihonsa ja maa oli punaisenaan neidon verestä. Sen jälkeen he kuumensivat vartaan ja työnsivät sen hänen korviinsa.

Rippi-isä kirjaa marttyyrikuoleman

Zlatan rippi-isä, entinen athoslainen igumeni, pappismunkki Timotheos Athoksen Stavronikita-luostarista, oli lähistöllä ja neito oli onnistunut toimittamaan hänelle pyynnön tulla rukoilemaan puolestaan, kun hän itse kokee marttyyrikuoleman. Juuri hän, eli pappismunkki Timotheos, kirjasi muistiin Zlatan marttyyrikuoleman.

Lopulta muslimit purkivat koko raivonsa lannistumattomaan neitoon ja sitoivat hänet villipäärynäpuuhun ja leikkelivät pieniksi palasiksi veitsillään. Näin hänen puhdas sielunsa pääsi Kristuksen huomaan, joka antoi hänelle kaksinkertaisen kruunun – neitsyydestä ja marttyyriudesta. Kristityt kokosivat salaa pyhän jäännökset ja hautasivat ne kunnioittavasti. Pyhä Zlata kärsi marttyyrikuoleman lokakuussa vuonna 1795.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhää uusmarttyyri Zlata Moglenalaista aina vuosittain hänen kuolinpäivänään lokakuun 13. päivänä.

HAP

Linkit

Katso myös