Toiminnot

Kanttori

Kohteesta Ortodoksi.net

Versio hetkellä 13. elokuuta 2008 kello 13.54 – tehnyt Hannu (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Kanttori''' (kreikaksi: ''ψάλτης, psaltis''; slaaviksi: ''Пѣвецъ, pievets'') on ortodoksisessa kirkossa seurakunnan työntekijä, jonka tehtäv...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)

Kanttori (kreikaksi: ψάλτης, psaltis; slaaviksi: Пѣвецъ, pievets) on ortodoksisessa kirkossa seurakunnan työntekijä, jonka tehtävänä on vastata kuorolaulusta ja kirkkomusiikista jumalanpalveluksissa ja muissa kirkollisissa toimituksissa.

Joissakin paikalliskirkoissa kanttori kuuluu alempaan papistoon. Suomessa tuota käytäntöä ei enää ole ja kanttorina voi toimia nykyisin niin mies kuin nainenkin.

Bysanttilaisessa perinteessä kanttoria, joka vastaa jumalanpalveluksen musiikista kutsutaan nimellä: protopsaltis (προτοψάλτης), joka terminä saattaa eräissä muissa yhteyksissä viitata myös hiippakunnan tai patriarkaatin kansliaan.

Nykykäytännössä kanttori tarkoittaa siis Suomen ortodoksisessa kirkossa useimmiten kirkossa laulavan kirkkokuoron tai muun kuoron johtajaa. Kanttori pukeutuu useimmiten kirkossa kuoroa johtaessaan mustaan viittaan. Kreikkalaisessa käytännössä pukeutuvat samoin usein myös muut kuorossa laulavat miehet.

Kanttorin tehtäviin seurakunnan työntekijänä saattaa Suomessa kuulua myös muita seurakunnan työtehtäviä, kuten diakoniatyötä, opetustyötä, kansliatyötä, jne. seurakunnan tilanteista riippuen.