Toiminnot

"Onko sopivaa sekoittaa roskaa kultaan?" (opetuspuhe)

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhän Paisioksen ajatuksia: "Onko sopivaa sekoittaa roskaa kultaa?"

Pyhittäjä Paisios Athosvuorelainen
(Kuva © Martinus Markoff)
Nykyään valitettavasti eurooppalainen hyväntahtoisuus on noussut esille ja ihmiset yrittävät näyttää itselleen, että se on mukavaa. He haluavat näyttää paremmuuttaan ja lopulta päätyvät palvomaan kaksisarvista paholaista. "Pitää olla olemassa," he sanovat sinulle, "vain yksi uskonto" ja he panevat matalaksi kaiken. Jotkut tulevat ja kertovat minulle: "Kaikkien meidän, jotka uskomme Kristukseen, pitäisi muodostaa yksi uskonto". - "Nythän on niin", kerroin heille, "kerättiin kultaa ja kuparia, monen karaatin kultaa ja paljon kuparia, eroteltiin, kerättiin ja laitettiin jälleen yhteen. Onko oikein sekoittaa ne uudelleen? Kysy kultasepältä. Onko sopivaa sekoittaa roskaa kultaan? Niin paljon on kamppailtu dogman, opin puhdistamiseksi.
Pyhien isien on täytynyt tietää jotain harhaoppisten suhteiden estämisestä. Nykyään sanotaan: "Meidän pitää rukoilla yhdessä ei vain harhaoppisten vaan myös buddhalaisten ja tulen sekä demonien palvojien kanssa. Ortodoksien tulee olla mukana myös yhteisissä rukouksissa ja heidän kokouksissaan. Se on läsnäoloa. Mitä läsnäoloa? He ratkaisevat kaiken logiikalla ja perustelevat perusteettomalla. Eurooppalainen mieli uskoo, että myös hengelliset asiat voivat tulla mukaan yleisille markkinoille. Jotkut ortodoksit, jotka ovat pinnallisia ja haluavat edistää asiaa, "missioida", he järjestävät tilaisuuksia harhaoppisten kanssa aiheuttaen sensaatioita ja luulevat sillä tavoin edistävän ortodoksisuutta, kun tulevat ns. "unkarilaiseksi gulassiksi" väärin uskovien kanssa. Sitten superkiihkoilijat tarttuvat toiseen päähän; he myös pilkkaavat uuskalenteristien mysteerioita, jne. ja syvästi järkyttävät niiden sieluja, jotka ovat hurskaita ja herkkiä ortodokseja.
Toisaalta harhaoppiset tulevat kokoontumisiin ja toimivat kuten opettajat, ottavat sen hyvän, mitä löytävät ortodoksisuudesta, käsittelevät sitä, antavat sille oman värinsä ja merkkinsä ja esittelevät sen prototyyppinä. Ja outoa nykyaikaista maailmaa kosketellaan tällaisilla oudoilla asioilla ja se tuhoutuu henkisesti. Herra kuitenkin sopivaan aikaan esittää merkit, pyhät isät, jotka kokoavat järkyttyneet veljet tunnustamaan ortodoksista uskoa ja vahvistamaan Kirkon perinteitä ja antamaan paljon iloa Äiti Kirkollemme.
+ Pt. Paisios

(Ortodoksi.netin vapaasti kääntämä suomennos Pyhittäjä Paisioksen tekstistä kirjasta “With anguish and love for the contemporary man.”)