Toiminnot

"Sillä jos meillä ei ole tätä, ei ole mitään muutakaan" (opetuspuhe)

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Feofan Erakko
(Kuva: Venäjän ortodoksinen kirkko)

(1.3.2015) Venäläinen Penzassa toimiva folkloristi Sergei Zelev on julkaissut äskettäin vastikään löytämänsä pt. Feofan Erakon kirjeen, joka löytyi eräästä kylästä Penzan alueella. Asiasta tiedotti Penzan hiippakunta.

Kirje on todettu aidoksi ja sen on kirjoittanut pyhä itse omin käsin, hiippakunta tiedotti. Kahteen osaan taitettu, iän mukana kellastunut paperipala on säilynyt meidän päiviimme saakka vuodesta 1888.

Kirjekuoren etuosaan oli kirjoitettu: "Nizny Lomov (Penzan piiri), Kuolonuneen nukkumisen luostari, kunnioitetulle nunna Marthalle (Ivanovna Klimova)." Vasemmassa alakulmassa on pyhäreä musta postimerkki, jossa päiväys "23. päivä helmikuuta 1888" ja uloimmalla renkaalla mm. kirjoitus: "Šatsk, Tambov D., Post."

Kirjekuoren kääntöpuolella on tekstiä mustalla musteella (vanhalla venäjällä): "autettinen kirje Hänen Eminenssiltään Feofanilta, Vyšan erakolta, kirjoitettu nunna Kleopatralle (ent Martha Ivanovna Klimova)." Tällä puolella on kolme pyöreää postimerkkiä, joista keskimmäinen on leikattu pois.

Tässä teksti venäjästä (englannin kautta) vapaasti suomennettuna:

---

22. päivä helmikuuta 88. Olkoon Jumalan armo kanssanne, arvoisa kunnioitettu n. Martha! Pyysitte minua kirjoittamaan teille, mutta ette kirjoita, mitä se on, mitä haluatte tietää. Minulle jää ainoastaan tehtäväksi toivottaa teille sielun pelastumistanne: minkä nyt teen.
Te tietysti tiedätte, miten työskennellä pelastumisen eteen ... Aivan samoin, muistutan teitä siitä, mitä pitäisi tehdä, ennen kaikkea muuta ...
Tärkeintä on Jumalan pelko. Kun se tulee, niin kuin hyvä isäntä, se järjestää kaiken sielussa niin kuin haluaa. Onko teillä se? Jos on, Jumalalle kiitos, säilyttäkää se; mutta jos teillä ei ole sitä - herättäkää se: sillä se on läsnä sielussamme ja jos se ei ilmene, se johtuu vain meidän tarkkaamattomuudestamme.
Ensimmäinen Jumalan pelon hedelmä on särjetty henki, sydän, joka on rikki ja nöyrä. Älköön tämä katumuksen tunne koskaan kadotko sydämestä!
Ylläpitäessämme Jumalan pelkoa meidän on aina pidettävä kiinni kuoleman ja tuomion muistelemisesta.
Heti kun heräätte, kutsukaa tätä muistelemista mieleenne ja voitte elää koko päivän se sydämessänne ensimmäisenä neuvonantajana.
Liittäkää tähän tietoisuus Herran läsnäolosta lähellänne ja teissä niin, että Hän näkee kaiken, myös sen, mikä on kaikkein eniten piilossa. Tässä tietoisuudessa ja kuolemisen muistelemisessa Jumalan pelko on erottamattomasti mukana. Kun tämä kolminaisuus asettuu sydämeenne, niin rukous tulee sydämestä huutaen jatkuvasti Herraa Vapahtajaa.
Siinä kaikki!
Jos teillä on tämä kaikki itsessänne, ei väliä missä määrin, niin pelastustyö on tekeillä; mutta jos ei, silloin se pitää herättää sydämeen. Sillä, jos meillä ei ole tätä, ei ole mitään mutakaan ...
Pelasta itsesi!
Olette tehneet oikein, kun ette ole tulleet luostariimme, sillä kun olen sairaana, en voi ottaa vastaan vierailijoita. Kaikkea hyvää! Piispa Feofan.

Kirjettä säilytetään hurskaan Klimovin perheen arkistossa Nizy Lomovissa.

Katso myös