Toiminnot

Aarteiden luolan kirja

Kohteesta Ortodoksi.net

Aarteiden luolan kirja on yksi syyrialaisen ns. Aadam-kirjallisuuden klassikkoteos. Aivan kuten apokryfisille kirjoille ei tällekään kirjalle voida määritellä mitään tiettyä kirjoittajaa kirjan tekijäksi. Samoin kirjan tarkka syntyaika ja jopa -paikka on määrittelemättä. Ainut, joka voidaan määrittää kyseisen kirjan kohdalla, on sen eräänlainen syntymäreitti.

Teoksen keskeisiä tarkoitusperiä on Marian sukupuun todistaminen juutalaisille. Toinen ajallista hahmottamista auttava seikka on se, että teos on syntynyt ennen Peshittaa, syyriankielistä Raamattua. Teoksen perustana on vanha juutalaiskristillinen kertomus, jota on muokattu 300-luvulla mahdollisesti Efraim Syyrialaisen tai hänen oppilaittensa toimesta. Lopullinen versio lienee 500-luvulta ja sen koonneesta syyrialaisesta piispasta ei ole tarkempia tietoja. Teos on säilynyt jälkipolville myös arabian, etiopian, georgian ja armenian kielisinä.

Aarteiden luolan kirjan keskeinen teema on Aadamin ja Kristuksen välinen historiallinen yhteys ja pelastushistoriallinen suhde: uuden liiton ilmeneminen jo vanhassa liitossa kätkettyjen esikuvien muodossa.

Teos on luomisesta ylösnousemukseen ulottuva pelastushistoria, jossa on suuri määrä juutalaisia legendoja ja näiden pohjalta mukailtuja kristillisiä sovellutuksia. Joukossa on myös paljon erittäin mielikuvituksellisia ihmetarinoita, mutta samalla pitää muistaa, että sieltä löytyy myös varsin todenmukaista traditiota.

(lähde: munkki Serafimin kirja ”Paratiisi on idässä”)

HAP

Katso myös