Toiminnot

Akatistoksen lauantai

Kohteesta Ortodoksi.net

Jumalanäiti aktistos –ikoni

Suuren paaston viidentenä lauantaina on akatistoksen lauantai, jolloin muistellaan Kaikkenpyhimmän Jumalanäidin ylistys (englanniksi: Laudation of Virgin) -ikonia, josta käytetään joskus myös nimeä Dionysion Jumalanäiti tai Jumalanäidin akatistos -ikoni.

Jumalansynnyttäjä suojelee Konstantinopolia

Vuonna 625, kun keisari Herakleios (575-641) taisteli persialaisia vastaan, avaarien kaani lähetti joukkoja hyökkäämään Konstantinopoliin maitse ja meritse. Patriarkka Sergios kehotti ihmisiä olemaan menettämättä toivoaan ja luottamaan Jumalaan.

Kaupungin ympäri kuljettiin ristisaatossa ja mukana kannettiin Herran ristiä, Jumalansynnyttäjän viittaa, käsittä tehtyä Kristus-ikonia ja Jumalansynnyttäjän tiennäyttäjä (Hodigitria) -ikonia. Patriarkka kastoi Jumalansynnyttäjän viitan mereen ja kaupungin puolustajat löivät avaarien kaanin ja slaavien merijoukot takaisin merelle. Meri alkoi kuohua ja useita veneitä upposi. Hyökkääjät vetäytyivät ja Konstantinopolin asukkaat kiittivät Jumalaa ja Hänen kaikkein puhtainta äitiään.

Kahdessa muussa tapauksessa vuosina 655 ja 705 Jumalansynnyttäjä suojasi kaupunkia saraseenien hyökkäyksiltä.

Muistopäivä

Muistopäivänä, suuren paaston viidentenä lauantaina, joka on siis omistettu tälle Jumalansynnyttäjän akatistoksen ikonille, muistellaan näitä voittoja. Kaikkein pyhimmälle Jumalanäidille omistetun aktistoksen käytön alkaminen on oletettavasti peräisin tältä kaudelta ja siitä se on sitten levinnyt kaikkiin muihinkin ortodoksisiin paikalliskirkkoihin ja maihin.

Alkuperäinen ikoni Athoksella

Ikonin, jonka edessä akatistos luetaan ja lauletaan, antoi Athoksen Dionysion luostarille keisari Aleksios Komnenos. Siellä siitä alkoi sittemmin virrata mirhaa. Tästä ikonista oli ainakin kolme ihmeitätekevää kopiota Venäjällä ennen vallankumousta.

HAP

Katso myös