Toiminnot

Aleksandrian pyhät Atanasios ja Kyrillos (opetuspuhe)

Kohteesta Ortodoksi.net

Athanasios Suuri
(kuva © Pyykkönen)
Monta kertaa tässä kirkossa on opetettu kuinka ihminen kuuluu Jumalan yhteyteen, kuinka Jumalasta erossa oleva ihminen on luonnottomuus. Aikana, jolloin ihmisen autonomiasta on tullut kaiken mitta, tämä ihmisen ja Jumalan välisen yhteyden korostaminen on paikallaan.

Evankeliumissa Jeesus sanoi, että tulee monia, jotka väittävät olevansa Hän ja johtavat ihmisiä harhaan. Miksi kysymys siitä kuka on Kristus ja myös mikä Hän on, on niin tärkeä? Siihen vastaavat tämän päivän pyhät aleksandrialaiset piispat Atanasios ja Kyrillos. Tällaisena juhlana näemme, miksi teologiaa kannattaa opiskella ja miksi opillinen tarkkuus on pelastuksen kannalta tärkeää. Saamme tavallaan suurennuslasin alle yhden pelastuksen kannalta keskeisen opetuksen.

Pyhät Atanasios ja Kyrillos opettivat, että Kristus on todellinen Jumala ja todellinen ihminen ja edelleen, että pelastuksemme sisältö on osallistuminen jumalalliseen elämään. Siis ihmisen kutsumus ja ihmisenä olemisen tarkoitus on tulla osalliseksi jumalallisesta elämästä, jumaloitua. Vain Kristuksessa löydämme mallin todellisesta ihmisyydestä, mutta myös mallin ihmisyyden ja jumaluuden yhteiselosta yhdessä persoonassa. Niin meidänkin kohdallamme on tarkoitettu käymään: inhimillinen ja jumalallinen luonto kohtaavat meissä kun me elämme Kristuksessa.

Pyhä Maksimos Tunnustaja on tämän kiteyttänyt sanoessaan, että todellisen ihmisyyden luonnollinen tila on yhteys Jumalaan.

Isä Rauno Pietarinen
18.1.2013