Toiminnot

Aleksandros Konstantinopolin piispa

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Aleksandros oli Byzantionin piispa ja hänestä tuli Konstantinopolin ensimmäinen piispa, kun kaupungin nimi vaihtui. Aleksandros taisteli harhaoppeja, erityisesti areiolaisuutta, vastaan ja häntä arvostivat Gregorios Teologi sekä Epifanios Kyproslainen. Theodoretos Kyyroslainen kutsui häntä apostoliseksi piispaksi.

Aleksandros syntyi vuosien 237 ja 244 välillä. Hän oli kotoisin Calabriasta Italiasta. Hän meni jo nuorena luostariin ja joutui viettämään kiertolaiselämää Kreikassa saraseenien hyökkäysten takia.

Joko vuonna 313 tai 314 Aleksadroksesta tuli Byzantionin piispa Metrofaneksen (kuoli 326) apulaispiispa. Koska he toimivat yhdessä, heidät molemmat listataan usein Konstantinopolin ensimmäisiksi piispoiksi, kaupungin nimen vaiduttua vuonna 325. Metrofaneksen kuoleman lähestyessä hän jätti ohjeen, että Aleksandroksesta piti tulla hänen seuraajansa. Aleksandros osallistui Nikean kirkolliskokoukseen vuonna 325 Metrofaneksen ollessa huonossa kunnossa korkean ikänsä takia.

Aleksandros toimi piispana noin 23 vuotta, kunnes hän kuoli vuonna 337 noin 93-100 vuoden ikäisenä (joissakin lähteissä 98 vuotiaana vuonna 340). Hänen muistonsa kunniaksi kirjoitettiin jumalanpalvelus Venetsiassa vuonna 1771. Joidenkin vanhojen käsikirjoitusten mukaan hänen muistopäivänsä oli 2.6., mutta nykyään pyhän Aleksandroksen muistopäivää vietetään 30.8.

Petja Pyykkönen