Toiminnot

Andreaksen risti

Kohteesta Ortodoksi.net

Apostoli Andreaksen ristiinnaulitseminen
(Kuva © Pyykkönen)

Pyhän Andreaan risti (josta käytetään muunkielisissä yhteyksissä myös nimiä: Saltiere ja crux decussata) on perimätiedon mukaan risti, jolle pyhä apostoli Andreas Ensiksikutsuttu ristiinnaulittiin ja jolla hän siis koki marttyyrikuoleman vuonna 62 Peloponnesoksessa, Patraksen kaupungissa.

Risti on X-kirjaimen muotoinen eli siinä ovat ristin palkit vinottain toistensa päällä niin, että muodostuu X. Risti on myös heraldinen tunnus, jota käytetään muun muassa vaakunoissa ja lipuissa. Esimerkiksi Skotlannin lipussa on pyhän Andreaan valkoinen risti sinisellä pohjalla. Samoin esimerkiksi Jamaikan ja Burgundin lipussa on tuo sama symboli tosin erivärisinä. Tuota samaa muotoa on käytetty monissa muissakin yhteyksissä. Esimerkiksi Rooman valtakunnan vanhoissa rahoissa ja sotilastunnuksissa käytetty vexillassa on sama X:n muoto.

Perimätieto kertoo, että pyhä apostoli ei pitänyt itseään arvollisena naulittavaksi samanlaiselle ristille kuin Kristus ja hän siksi pyysi saada erilaisen ristin. Sattumalta myös Kristuksen nimi kreikkalaisilla kirjaimilla alkaa juuri X-kirjaimella (chi).

HAP