Toiminnot

Andreas Konstantinopolilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Andreas Konstantinopolilainen, joka tunnetaan myös nimellä pyhä Andreas Houkka, oli syntyperältään mahdollisesti gootti. Hän oli konstantinopolilaisen ylimyksen orja, joka sai isäntänsä myötämielisyyden vuoksi opiskella lukemaan. Tätä kautta hän tutustui kirkkoon ja pyhiin kirjoituksiin.

Pyhän Andreaksen näyt

Jumalanäidin suojelus
novgorodilainen ikoni
(v. 1401-1425)
(Kuva: Wikipedia)

Nähtyään näyn, jossa enkeli kehotti Andreasta ryhtymään Kristuksen tähden houkaksi, hän toteutti ennustuksen ja repi vaatteensa ja tekeytyi mielipuoleksi. Hän sai houkan käyttäytymisensä vuoksi kärsiä pilkkaa, häpeää ja jopa väkivaltaa sekä nälkää, vilua ja puutetta. Hän kerjäsi almuja, mutta jakoi ne muille köyhille. Kuitenkin hän kilvoittelullaan saavutti hengellisen näkemisen lahjan, jolla hän auttoi useita kanssaihmisiään.

Useilla ennalta näkemisillään hän opetti ja kasvatti konstantinopolilaisia omaksumaan kristinuskon syvällisemmin ja aidommin. Kuuluisin pyhän Andreaan näyistä oli niin sanottu pokrovaan eli Jumalansynnyttäjän suojelukseen liittyvä näky Blahernan temppelissä lokakuun 1. päivänä. Tällöin Jumalansynnyttäjä ilmestyi hänelle ja hänen opetuslapselleen Epifanokselle profeettojen, apostolien ja enkelien ympäröimänä levittäen suojaavan huntunsa kansan ylle, joka näin sai kokea pelastuksen ja suojeluksen saraseenien hyökkäykseltä.

Autuas Andreas, Kristuksen tähden houkka, 2.10.

Pyhä Andreas Konstantinopolilainen nukkui pois vuonna 936. Ortodoksinen kirkko kunnioittaa hänen muistoaan pokrovaa seuraavana päivänä eli aina vuosittain lokakuun 2. päivänä.

Tropari, 1. säv.

Sinun palvelijasi Andreas, oi Kristus Jumala, kuultuaan apostolisi Paavalin sanat "me olemme houkkia Kristuksen tähden" tekeytyi itse maan päällä houkaksi Sinun tähtesi. Kunnioittaen hänen muistoaan rukoilemme Sinua, oi Herra: Pelasta meidän sielumme.

Kontakki, 4. säv.

Tultuasi vapaaehtoisesti Kristuksen tähden houkaksi Sinä halvaksi katsoit tämän maailman ihanuudet. Lihallisen viisauden Sinä voitit paastoamalla ja kestämällä janoa, hellettä ja jäätävää pakkasta. Pyrkimättä koskaan välttämään sateita, lumikuuroja ja muita näännyttäviä säitä Sinä puhdistuit niin kuin kulta tulessa, oi autuas Andreas.

Muualla internetissä

Kirjallisuutta

  • Hagia Sofian pappi Nikeforos: The life of St. Andrew the Fool (Acta Universitatis Upsaliensis - 4)

Katso myös

HAP