Toiminnot

Anthony Bloom

Kohteesta Ortodoksi.net

Metropoliitta Anthony
(kuva © Wikipedia)
Anthony Bloom eli Surožin metropoliitta Anthony (maallikkonimeltään Andrei Bloom) syntyi Lausannessa, Sveitsissä, 19. kesäkuuta 1914. Lapsuutensa varhaisvuodet hän hän eli perheensä kanssa Venä¬jällä ja Persiassa, missä hänen isänsä oli Venäjän keisarillisen diplomaattikunnan edustaja. Hänen äitinsä oli kuuluisan säveltäjä Aleksandr Skrjabinin sisar.

Lääkäriksi Ransakaan ja Pariisiin

Venäjän vallankumouksen aikana perhe joutui lähtemään Persiasta ja tuli Pariisiin, missä Anthony Bloom kävi koulunsa ja suoritti opintonsa. Hän opiskeli aluksi fysiikkaa, kemiaa ja biologiaa ja sitten lääketiedettä. Lääketieteen tohtori hänestä tuli 1943. Toisen maailmansodan aikana hän palveli Ranskan armeijassa ja osallistui maan miehittämisen jälkeen vastarintaliikkeen toimintaan.

Munkkeus

Vuonna 1943 hänet vihittiin munkiksi. Hän toimi lääkärinä Pariisissa pappisvihkimykseensä saakka 1948, jolloin tuli Englantiin Pyhän Albanin ja Sergiuksen veljeskunnan ortodoksiseksi papiksi. Vuonna 1950 hänet nimitettiin Venäjän kirkon Lontoon seurakunnan esimieheksi.

Piispaksi ja eksarkiksi

Piispaksi hänet vihittiin 1958, arkkipiispaksi 1962 vastuualueenaan Iso-Britannia ja Irlanti. Vuonna 1963 hänet nimitettiin Moskovan patriarkan eksarkiksi Länsi-Eurooppaan ja 1965 korotettiin metropoliitan arvoon. Omasta pyynnöstään hänet vapautettiin vuodesta 1974 lähtien eksarkin toimestaan, jotta hän voisi omistautua enemmän oman hiippakuntansa kasvavan lauman pastoraaliseen hoitamiseen.

Aktiivinen toimija

Metropoliitta Anthony on osallistunut aktiivisesti kirkkojenväliseen ja ekumeeniseen työhön. Hän oli Venäjän kirkon valtuuskunnan jäsenenä Kirkkojen Maailmanneuvoston kokouksissa New Delhissä 1961 ja Genevessä 1966.

Kunniatohtori ja ahkera kirjoittaja

Metropolitta Anthony on saanut kunniatohtorin arvon Aberdeenin yliopistosta, Moskovan teologisessa akatemiasta ja seminaarista sekä Cambridgen yliopistosta ja Kiovan teologisesta akatemiasta. Englannissa metropoliitta Anthonyn uskonnolliset radio- ja televisio-ohjelmat ovat saavuttaneet laajan suosion. Monille kielille käännettyinä hänen kirjansa ovat levittäneet hänen mainettaan kauemmaksikin. Suomeksi niistä ovat Elävän rukouksen lisäksi ilmestyneet Rukouskoulu sekä Tuhlaajapojan paluu (kaikki Suomen lähetysseuran julkaisemassa Linkki-sarjassa).

Metropoliitta Anthony Bloom kuoli 4.8.2003.

HAP

Katso myös