Toiminnot

Antonina (igumenia)

Kohteesta Ortodoksi.net

Igumenia Antonina tattikeittoa valmistamassa luostarin keittiössä
(Kuva (c) Jorma Liesma)
Igumenia Antonina (siviilinimeltään: Margarita Josifovna Bollwage, os. Heinzmann) syntyi 1906 Helsingissä ja oli siis Suomen kansalainen. Hän kuoli 1998 Heinävedellä ja on haudattu Lintulan luostarin hautausmaahan.


Hän tuli noviisiksi 1938 silloin vielä Karjalassa Kivennavalla sijainneeseen Lintulan luostariin. Hänet vihittii sodan jälkeen luostarin uudessa sijoituspaikassa Heinävedellä olevassa luostaissa 1947 nunnaksi. Johtaajattareksi luostariin hänet valittiin 1975 ja igumenian arvon hän sai samana vuonna. Muista huomionosoituksista voi mainia, että arkkipiispa Paavali myönsi hänelle koruristin kanto-oikeuden 1981 ja sekä Venäjän patriarkka että Konstantinopolin patriarkka, kuin myös arkkipiispa Johannes myönsivät hänelle korkeita kunniamerkkejä.

Hänen 1876 syntynyt venäläinen äitinsä Antonina os. Pavlova tuli myöhemmin leskeksi jäätyään myös Lintulan luostariin ja vihittiin nunnaksi nimellä Nina. Hänen isänsä Joseph Hans Karl Ludwig Heinzmann oli syntynyt Grewsesmühlenissä 1874 ja oli vanhan itävaltalaisen porvarissuvun jäsen. Isä toimi Helasingissä optikkoliike Nissenin prokuristina. Heinzmann-suku oli saanut keisarillisen aateliskirjan Wienissä 1588. Varhaisen lasuutensa igumenia Anatonina asui Moskovassa lähellä Sergijev Posadia, koulunsa hän kävi Lyypekissä. Ennen luostaria hän opiskeli mm. taidekoulussa ja työskenteli hammaslääkärin vastaaanottoapulaisena ja modistina.