Toiminnot

Apollinaria (nunna)

Kohteesta Ortodoksi.net

Nunna Apollinaria, (Anastasia Ivanovan Dorofejeva), s. 10.4.1902 Tverin Karjalassa Venäjällä, k. 25.3.1963 Lintulan luostarissa Heinävedellä.
Hän tuli Lintulaan 1916 ja vihittiin nunnaksi 31 vuotta myöhemmin 1947. Nunna Apollonaria oli laulajana kuorossa vuodesta 1931 alkaen ja kuoronjohtajan vuodesta 1943. Kalustonhoitajana hän oli vuodesta 1953. Hän oli taiteellisesti lahjakas ja taitava käsistään. Hän oli aikanaan leskeksi jäänen nunna nunna Sinklitikian tytär.

Lintulan luostarin nunna Apollinarian hhautaristi Heinäveden Valamon luostarin hautausmaalla.
(Kuva © Ortodoksi.net / Hannu Pyykkönen)
Lintulan luostarin nunna Apollinaria hyvästelemässä hieman aiemmin kuollutta kanssakilvoittelijaansa igumenia Arseniaa Aamun Koiton kuvassa.

(Artikkeli vanhasta Aamun Koitosta vuodelta 1963:)

Nunna Apollinaria kuollut

Lintulan luostarin kirkossa siunattiin haudan lepoon 30. 3. nunna Apollinaria. Siunauksen toimitti pappismunkki Maksim. Nunnakuoro lauloi. Nunna Apollinaria oli syntynyt Tverin läänissä, ja tullut luostariin jo 13-vuotiaana. Hän oli erittäin musikaallinen ihminen ja osasi puhua mm. suomea. Hän nukkui kuolonuneen Pohjois-Karjalan keskussairaalassa ja oli kuollessaan 62 vuotias. Olkoon muistonsa ikuinen.

Eräässä kirjeessä Apollinariasta "Hän on lähtenyt, tahi otettu sinne, missä ei enää väsytä eikä kadoteta tietä. Maailman kaunein laulu hänen laulamanaan on iäksi vaiennut täällä. Saankohan olla kuulemassa sitä siellä."

Aamun Koiton kuvassa nunna Apollinaria hyvästelemässä ennen häntä poisnukkunutta kanssakilvoittelijaansa igumenia Arseniaa.