Toiminnot

Apollonaria Skiitalainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhittäjä-äiti Apollonarian (+ 470) elämäkerta on erikoinen. Hän syntyi ja eli Rooman kuvernöörin Anthemioksen tyttärenä ja hän herätti omana aikanaan huomiota älykkyydellään ja kauneudellaan. Silti hän halusi jo nuoresta alkaen päästä elämään neitseellistä elämää Kristusta palvellen.

Pyhiinvaellukselle Jerusalemiin

Päästyään pyhiinvaellukselle Jerusalemiin, hän jakois siellä koko suuren mukana olleen omaisuutensa köyhille ja vapautti kaikki orjansa yhtä vanhusta ja eunukkia lukuun ottamatta. Näiden kanssa sitten lähti Jerusalemista kohti Aleksandriaa.

Erakoksi metsään

Matkalla hän kuitenkin palvelijoidensa nukkuessa pakeni läheiseen metsään, missä hän sitten asui useita vuosia ankarissa olosuhteissa. Muutaman vuoden kuluttua hän siirtyi Egyptin erämaahan kuuluisaan Skiitan kilvoittelukeskukseen, missä hän alkoi esiintyä miehenä nimeltään Dorotheos pienessä keljassa rukoillen ja ankarasti kilvoitellen antamatta minkään keljan ulkopuolella olevan asian häiritä hänen elämäänsä.

Sisar sairastuu ja paranee

Kuvernööri-isä Anthemios oli jo menettänyt toivonsa löytää kadonnut tyttärensä, kun hänen toinen nuorempi tyttärensä joutui riivaajien valtaan ja hänet lähetettiin Skiitan isien luo paranemaan. Hänet lähetettiin täällä heti "isä Dorotheoksen" luo ja sisar parani muutaman päivän kuluttua hartaitten rukousten avulla.

Salaisuus paljastuu

Palattuaan kotiinsa isä huomasi tyttären olevan raskaana ja syytti siitä hänet parantanutta "isä Dorotheosta", joka vangittiin ja vietiin kuvernöörin luo. Isä hämmästyi valtavasti, kun tuntematon munkki osoittautuikin hänen omaksi kadonneeksi tyttärekseen. Apollonaria vietti muutaman päivän kotona ja palasi takaisin Skiittaan pyytäen kaikkia sukulaisia salaamaan todellisen sukupuolensa muilta kilvoittelijoilta.

Pyhittäjä Apollonaria kilvoitteli keljassaan vielä useita vuosia. Vasta hänen kuolemansa jälkeen alueen muut munkit saivat tietää totuuden, että hän olikin nainen.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee pyhittäjä-äiti Apollonariaa aina vuosittain tammikuun 4. päivänä.

HAP

Linkit