Toiminnot

Apostolien kokous

Kohteesta Ortodoksi.net

Apostolien kokous pidettiin Jerusalemissa vuonna 47 tai 48 ja siinä sovittiin työnjaosta eräiden apostolien välillä. Apostolien kokouksesta on kerrottu Raamatussa Apostolien teoissa (Apt.15).

Kokouksen mukaan Jerusalemin seurakunnan johtajat Jaakob, Pietari ja Johannes keskittyivät lähetys- ja valistustyössään työhön juutalaisten keskuudessa ja Paavali sekä Barnabas muiden kansojen eli pakanoiden keskuudessa.

Tässä kokouksessa sovittiin myös, että apostoli Paavalin perustamien niin sanottujen pakanakristillisten seurakuntien jäsenien ei tarvitse noudattaa Vanhan testamentin lakia eikä juutalaisia tapoja. (Apt.15:7-21) Tämä asia aiheutti myöhemmin kitkaa apostolien Pietarin ja Paavalin välille muun muassa siitä, että Pietari suosi juutalaiskristittyjen ateriasäännöksiä. Monet kristityiksi kääntyneet juutalaiset pitivät näistä säännöistä kiinni eikä Pietarikaan suostunut pakanakristittyjen, siis ei-juutalaisten kristittyjen kanssa samalle aterialle. Tämä sama aihe aiheutti myöhemmin kitkaa myös Paavalin ja Barnabaan välille ja katkaisi lopulta heidän yhteistyönsä.

HAP