Toiminnot

Artos-leipä

Kohteesta Ortodoksi.net

Artos (kreikaksi: άρτος - leipä; venäjäksi: артос) on kaikille kirkon jäsenille siunattu kokonainen leipä.

Artos valmistetaan muistutuksena vanhatestamentillisesta pääsiäislampaasta, joka oli Kristuksen uhrikuoleman ennuskuva. Se valmistetaan samasta taikinasta kuin kirkkoleivätkin ja paistetaan mikäli mahdollista erityisessä muotissa, jolloin leivän pintaan saadaan korkokuva pääsiäisen ikonista.

Artos siunataan ensimmäisen pääsiäispäivän liturgiassa ambonintakaisen rukouksen jälkeen. Siunaus tapahtuu suitsuttamalla kolme kertaa analogilla olevaa leipää, lukemalla erityinen artoksen siunausrukous ja vihmomalla leivän päälle pyhitettyä vettä. Leipää säilytetään kirkossa ikonostaasin edessä olevalla analogilla koko pääsiäisviikon. Valoisan eli pääsiäisviikon lauantain liturgian lopussa leipä leikataan palasiksi ja jaetaan palveluksen päätteeksi kansalle.

Artoksen palaa ei syödä heti, vaan se leikataan kotona pieniksi paloiksi ja kuivataan vuoden varrella nautittavaksi esim. mahdollisen sairauden aikana tai sunnuntaipäivänä, jolloin ei jostain syystä päästä kirkkoon.

(Lähde: Ortodoksinen sanasto -kirja / Arkkimadriitta Arseni

Artosleivän siunaaminen

Pääsiäisliturgian lopussa ennen sanoja Herran siunaus tulkoon teille siunataan artosleipä, joka sitä varten pannaan pienelle pöydälle pyhän oven eteen. Pappi suitsuttaa pöydän ympäri ja lausuu: Rukoilkaamme Herraa. Kuoron laulettua Herra armahda pappi lukee seuraavan rukouksen:

Artoksen siunaaminen

Kaikkivaltias Herra Jumala! Vapauttaessasi kansasi Israelin faaraon katkerasta orjuudesta Sinä käskit palvelijasi Mooseksen kautta, että kansan lähtiessä Egyptistä sen tuli teurastaa uhrilammas. Tämä uhrilammas edeltä kuvasi rakasta Poikaasi, meidän Herraamme Jeesusta Kristusta sinä uhrilampaana, joka meidän pahain tekojemme tähden omasta tahdostaan antoi itsensä teuraaksi ristillä ottaen pois koko maailman synnin. Me nöyrästi rukoilemme Sinua: pyhitä tämä artosleipä, jonka me esiinkannamme valtasuuruutesi eteen tänä kirkkaana, kunniakkaana ja pelastavana pääsiäispäivänä kunnioittaessamme ja ylistäessämme Sinun Poikasi, meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kunniakasta ylösnousemista, jonka kautta mekin olemme saaneet vapauden ja päässeet pois vihollisen orjuudesta ja helvetin kahleista.
Suo meille, jotka esiintuomme tämän leivän ja sitä kunnioitamme ja nautimme, Sinun taivaallinen siunauksesi ja poista meistä voimallasi kaikki sairaus ja heikkous ja anna kaikille terveys.
Sillä Sinä olet siunauksen lähde ja terveyden antaja ja sinulle, iankaikkiselle Isälle, niin kuin myös ainosyntyiselle Pojallesi ja kaikkein pyhimmälle, hyvälle ja eläväksitekevälle Hengellesi me kunniaa edeskannamme nyt ja aina ja iankaikkisesti.

Amen.

Rukouksen jälkeen pappi vihmoo artosleivän kolmesti siunatulla vedellä lausuen kullakin kerralla:

Siunataan ja pyhitetään artosleipä pyhitetyn veden vihmomisella Isän ja Pojan ja pyhän Hengen nimeen. Amen.