Toiminnot

Askeesissa kirkastuneiden pyhittäjien muistopäivä

Kohteesta Ortodoksi.net

Askeesissa kirkastuneiden pyhittäjien ja jumalankantajaisien muistopäivä

(Suurta paastoa edeltävä lauantai)

Tänä suurta paastoa ja sovintosunnuntaita edeltävänä lauantaina muistellaan sekä tunnettuja että tuntemattomia askeesissa kirkastuneita pyhittäjiä ja jumalankantajaisiä ja -äitejä. Juhlapäivää edeltävien kahden viikon, liharuuasta luopumisen viikon ja maitoruuasta luopumisen viikon aikana Kirkkomme asteittain valmistelee meitä tulevaan paastoaikaan, joka alkaa heti seuraavana maanantaina.

Pyhät askeetit, kilvoittelijat, olivat hyveellisiä miehiä ja naisia, jotka taistelivat Saatanaa ja omia intohimojaan vastaan. Tutkimalla heidän elämäänsä ja heidän taistelujaan näitä vihollisia vastaan, saamme rohkeutta niistä voitoista, joita he ovat saavuttaneet, ja voimme jopa inspiroitua niistä jäljittelemään heidän Jumalalle mieluisaa käyttäytymistään. He myös opettavat meitä, että paastoaminen ei ole pelkästään pidättäytymistä ruuasta, vaan se pitää sisällään myös turhanpuhumisesta ja tarpeettomista teoista pidättäytymistä.

Koska nämä pyhät kilvoittelijat jakavat saman ihmisluonnon kuin mekin, heidän esimerkkinsä on rohkaisu myös meille, jotta lähtisimme toteuttamaan omaa hengellistä taistoamme. Heidän elämänsä on malli ja esimerkki meille etsiä ja saavuttaa sekä harjoittaa erilaisia hyveitä ja kääntyä pois pahuudesta. Jos me menemme mukaan näihin samoihin rukoilijoitten taisteluihin, paastoamiseen ja hyviin tekoihin, saamme vastaanottaa Jumalalta saman palkinnon kuin mitä he saivat.

Useimmilla tänä muistopäivänä muisteltavilla kilvoittelijoilla ovat omatkin erityiset muistopäivänsä kirkkovuoden aikana, mutta eräitä heistä muistellaan vain tänä päivänä.

Päivän evankeliumitekstinä on Matteuksen evankeliumin kohta (Matt.11:27-30):

"Kaiken on Isäni antanut minun haltuuni. Poikaa ei tunne kukaan muu kuin Isä eikä Isää kukaan muu kuin Poika ja se, jolle Poika tahtoo hänet ilmoittaa.
"Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja katsokaa minua: minä olen sydämeltäni lempeä ja nöyrä. Näin teidän sielunne löytää levon. Minun ikeeni on hyvä kantaa ja minun kuormani on kevyt."

HAP


Katso myös

Pyhittäjä-äidit