Toiminnot

Bartholomeos keskusteli vähemmistöjen oikeuksista Turkin pääministerin kanssa

Kohteesta Ortodoksi.net

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartholomeos ja Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama tapasivat 7.4. Konstantinopolissa. Kuva: The White House / Pete Souza.
Halkin seminaarin päärakennus
(© Petja Pyykkönen)
(Archons, Istanbul) Ekumeeninen patriarkka Bartholomeos tapasi Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin ja muita ministereitä 15.8.2009 Buyukadan saarella. Tapaaminen koski ei-muslimivähemmistöjä ja uskonnonvapauksia.

Patriarkan mukana oli armenialaisten, juutalaisten, Syyrian ortodoksien ja roomalaiskatolisen kirkon edustajat, jotka luovuttivat pääministeri Erdoganille raportin uskonnollisten vähemmistöjen ongelmista. Raportissa kiinnitettiin huomiota muun muassa Halkin teologisen korkeakoulun uudelleen avaamiseen, omistusoikeusrikkomuksiin ja Halkin saaren paikallishallinnon ongelmiin.

Paikalle sai tulla vain Anatolian uutistoimisto sekä Turkin kansallinen radio ja televisio. Pääministeri kuitenkin lupasi uskonnollisille johtajille demokraattisia uudistuksia. Pääministerin mukaan Turkki on siirtymävaiheessa, jossa demokratiaa lisätään maassa, ja hän tunnusti tässä olleen ongelmia matkan varrella. Pääministeri Erdoganin mukaan valtio vastustaa sekä etnistä että uskonnollista nationalismia, ja hän sanoi, että valtio on pitänyt yhtä pitkän välimatkan kaikkiin yhteiskunnan etnisiin ja uskonnollisiin ryhmiin.

Ekumeeninen patriarkka ja pääministeri kävivät myöhemmin Hagia Georgioksen kirkossa, jossa he keskustelivat yksityisesti. He myös vierailivat patriarkaatin Buyukadassa sijaitsevassa orpokodissa, jonka Turkki sulki ja otti haltuunsa vuosikymmen sitten. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tuomitsi viime vuonna, että Turkki oli ottanut omaisuuden perusteettomasti haltuunsa. Hallituksen tulisi nyt toimia tämän päätöksen mukaisesti.

Ekumeeninen patriarkka Bartholomeos nosti keskustelussa esille myös Halkin teologisen seminaarin uudelleen avaamisen, mutta pääministeri Erdogan ei kommentoinut sitä. Patriarkaatin virkailija kuitenkin totesi myöhemmin, että he uskovat pääministerin yrittävän löytää jonkin keinon Halkin seminaarin avaamiseksi. Turkki antoi viime kuussa positiivisen signaalin Halkin seminaarin avaamisesta sen jälkeen, kun EU ja presidentti Barack Obama olivat painostaneet Turkkia keväällä. Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos piti tapaamistaan pääministeri Erdoganin kanssa onnistuneena ja positiivisia toiveita herättävänä.

Ortodoksi.net - Petja Pyykkönen

Lue myös: