Toiminnot

Caraimanin luostari

Kohteesta Ortodoksi.net

Caraimanin Pyhän Ristin ortodoksinen luostari

Caraimanin Pyhän Ristin luostari Romaniassa
(Kuva © Ortodoksi.net)
Caraimanin Pyhän Ristin luostari perustettiin kuusen ympärille rakennetun rukouskappelin ympärille
(Kuva © Ortodoksi.net)
Rukouskappeli on erittäin suosittu pyhiinvaellus- ja rukouskohde alueella
(Kuva © Ortodoksi.net)
Caraimanin Pyhän Ristin luostarin rakennuksia. Oikealla konferenssikeskus ja taustalla pyhiinvaeltajien majoitustiloja
(Kuva © Ortodoksi.net)

Caraimanin Pyhän Ristin ortodoksinen luostari sijaitsee Romaniassa Bucegin vuoristoalelle sijaitsevan Caraiman-vuoren juurella Buştenin kaupungissa Prahovan läänissä lähes kilometrin korkeudessa.

Isä Gherontie Puiu

Luostari perustettiin vuonna 1998 kunnianarvoisan isä Gherontie Puiun toimesta. Kesäkuun 29. päivä 2000 saatiin patriarkka Teoctistokselta siunaus perustaa oma Caraimanin Pyhän Ristin luostari, jonka vihki käyttöönsä piispa Teodosie Snagoveanul.

Vuosina 2000-01 rakennettin puinen kirkko, joka on omistettu Jumalansynnyttäjän suojelukselle ja jonka vihki käyttöönsä piispa Sebastian Ilfoveanu.

Kivikirkko rakennetaan

Vuosina 2002-07 rakennettiin jo uutta, suurta kivistä kirkkoa, joka sitten pyhitettiin Pyhän Ristin ylentämiselle. Vuonna 2013, kun Ortodoksi.netin edustaja vieraili luostarissa, kirkko oli jo melko valmis, siellä suoritettiin vielä sisämaalauksia. Alueella on myös kellotorni, ruokala ja pyhiinvaeltajien käyttöön tarkoitettu majoitus- ja konferenssirakennus. Syksyllä 2007 alettiin rakentaa luostarialueelle myös keljoja luostarin asukkaille ja ne ovat jo suureksi osaksi valmiina, vaikka rakennustyöt alueella tosin jatkuvat.

Uusi igumeni

Heinäkuussa 2010 Caraimaniin tuli uusi igumeni, isä David Petrovic Crasnan luostarista Prahovasta läänistä ja alkoi auttaa isä Gherontie Puiua luostarin rakentamisessa.

Luostarin yhteisö koostuu noin 12 asukkaasta (tieto vuodelta 2013).

Isä Gherontien missio

Luostarin rakentamiseen liittyy läheisesti pyhä kertomus, jonka mukaan isä Gherontie Puiu näki monta kertaa unessa näyn, jossa Jumalansynnyttäjä antoi hänelle ohjeen rakentaa luostari Caraimaniin, alueelle, jonka päällä näkyy pyhä risti ja josta löytyy tietty monihaarainen kuusi.

Hän meni 1990-luvun taitteessa tapahtuneen vallankumouksen aikoihin ensin Neamţin luostariin, missä hänet vihittiin munkiksi ja kun hän sitten 1990-luvun puolenvälin tienoilla sai sydänkohtauksen, hänet vietiin sen vuoksi ensin Tatarasin sairaalaan ja sitten siirrettiin Sinaiaan parantolaan. Hänelle sanottiin, että hänen ennalleen toipuminen kestää useita vuosia.

Ihmeellinen parantuminen

Oltuaan siellä vain yhden yön, Jumalanäiti ilmestyi jälleen unessa ja sanoi hänelle, että hän toi isä Gherontie Puiun tänne, koska hänellä on missio, tehtävä. Isä Gherontie valitti, että hän on sairas, lähes halvaantunut. Jumalanäiti kehotti häntä heräämään, koska hän ei ole sairas. Ja herättyään hänen tuli etsiä tietty suuri monihaarainen kuusi lähellä tätä aluetta ja hänen tulee perustaa sinne luostari.

Haettuaan aikansa paikkaa, isä Gherontie tuli viimein vuoristoniityn laidalle, missä oli suuri puu, joka oli tuo unessa mainittu puu ja vuoren päällä oli iso risti, jonka valot sytytettiin aina iltaisin. Hän asui ensin puun luona pienessä mökissä vuodesta 1996 alkaen ja aloitti valmistelut luostarin rakentamiseksi.

HAP
18.6.-13