Toiminnot

Comgall Bangorilainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Comgall Bangorilainen syntyi Irlannin Dalaradiassa (geeliksi: Dál nAraidi) ja hän opiskeli muun muassa pyhän Fintanin oppilaana. Hänen kerrotaan palauttaneen sokealle jälleen näön takaisin painamalla sylkeä hänen silmänsä.

Comgall meni ensin pohjoiseen Ulsterin maakuntaan ja palveli siellä sotilaana ensin Lough Ernen saarella Fermanaghin komppaniassa, jossa kurin ja elämän sanottiin olleen niin ankaraa, että seitsemän komppaniallista miehiä kuoli kylmään ja nälkään. Sitten hän muutti Bangoriin, Downin komppaniaan, perustaen sinne luostarin, joka kokosi ympärilleen suuren määrän munkkeja. Heidän joukossaan oli pyhät Columbanus, Gall ja Moluag.

Kummallista kyllä, vaikka Comgall salli itselleen vain yhden aterian päivässä, monet hänen ihmeitään koskevat juuri ruokaa. Yhdessä tapauksessa varkaat tulivat sokeiksi sen jälkeen, kun he varastivat luostarin kasviksia ja kun epäreilu viljelijä kieltäytyi antamasta munkeille viljaa, hiiret söivät sen.

Pyhä Comgall Bangorilainen kuoli sairauteen, joka joidenkin mukaan on seurausta Bangorin luostarin liian kovasta kurinalaisuudesta.

Muistopäivä

Britannian ortodoksit viettävät pyhän Comgall Bangorilaisen muistopäivää vuosittain toukokuun 10. päivänä.

HAP

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.säv.

Oi Comgall, munkkien isä, | sinä koulutit neljätuhatta munkkia. | Sinä sytytit Kristuksen tulen Bangorissa | ja sinun keljasi hehkui pakanallisessa pimeydessä. | Oi pyhän Colum Cillen ystävä, | Irlannin ja Skotlannin säde | me ylistämme Jumalaa, joka sinut kirkasti.

Internetissä