Toiminnot

Dikiri ja trikiri

Kohteesta Ortodoksi.net

Dikiri ja trikiri analogin molemmin puolin seisovien alttariapulaisten käsissä
(Kuva © Ortodoksi.net / Hannu Pyykkönen)
Dikiri ja trikiri ovat kauniisti koristeltuja liturgisia kynttelikköjä, kookkaita kynttilänjalkoja, joita käytetään piispan toimittamissa jumalanpalveluksissa. Dikiri on kahdella kynttilällä varustettu, trikiri kolmella kynttilällä. Kaksi kynttilää kuvaavat Kristuksen kahta luontoa (täydellinen Jumala ja täydellinen ihminen), kolme kynttilää kuvaavat Pyhän Kolminaisuuden persoonia, Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä.

Piispa siunaa palveluksen aikana tietyissä kohdissa kirkkokansaa tekemällä dikirillä ja trikirillä ilmaan suuren ristinmerkin. Molemmissa kyntteliköissä on laakea alusta, jolla ne voivat seistä esimerkiksi pöydällä suorassa. Jalustan yläpuolella on pystysuora kiinnipitokohta kynttelikön pitäjälle.

Liturgian aikana dikiri ja trikiri ovat erillään alttaripöydän (pyhän pöydän) koillis- ja kaakkoiskulmissa tai ovat sijoitetut lähelle näitä kulmia. Kun piispa tarvitsee niitä, ne tuodaan hänelle alidiakonin tai diakonin toimesta, joka voi kantaa niitä myös suitsutuksen aikana tai suuren saaton aikana. Trikiri on aina piispan oikealla puolella ja dikiri hänen vasemmalla puolellaan.

Hannu Pyykkönen