Toiminnot

Donatien ja Rogatien Nanteslaiset

Kohteesta Ortodoksi.net

Marttyyrit Donatien ja Rogatien kokivat marttyyrikuoleman Nanatesissa keisari Maximilianoksen aikana noin vuonna 288-290, koska he eivät kieltäneet uskoaan. Heidät tunnetaan myös nimelle les enfants nantais.

Donatien ja Rogatien olivat ilmeisesti Nantesin ensimmäisen maistraatin poikia. Donatien, joka oli nuorempi veljistä, kastettiin luultavasti Nantesin piispa Similianin toimesta. Samaan aikaan Rogatien oli katekumeeni. Myös Rogatien olisi halunnut ottaa kasteen vastaan, mutta ei saanut kastetta, koska piispa ei ollut paikalla.

Keisari Maximilianus määräsi prefekti Rictius Varuksen surmaamaan veljekset, koska he eivät suostuneet luopumaan uskostaan. Varus otti heidät kiinni ja kidutti heitä. Seuraavana päivänä 24.5. heidät mestattiin. Paikka, jossa heidät perimätiedon mukaan mestattiin oli Rue Dufour eli tie, joka aikoinaan johti Pariisiin. Lähellä Lycée Eugène-Livetiä on kaksi kiviristiä, jotka osoittavat paikan (47°13′29.02″N 1°32′41.56″W).

Heidän pyhäinjäännöksensä siirrettiin Nantesin katedraaliin vuonna 1145. Samasta katedraalista löytyy myös heidän patsaansa. Donatien ja Rogatien Nanteslaisten muistopäivä on 24.5.

Petja Pyykkönen