Toiminnot

Dorotheos Tyroslainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pappismarttyyri Dorotheus Tyroslainen (Tyrokselainen) toimi foinikialaisten Tyroksen kaupungin piispana keisari Diocletianuksen (284-305) kristittyjen vainojen aikana. Huomioiden evankeliumin (Matt.10:23 - Kun teitä yhdessä kaupungissa vainotaan, paetkaa toiseen.) sanat, pyhä vetäytyi Tyroksesta ja piiloutui vainoajailtaan.

Hän palasi Tyrokseen pyhän Konstantinos Suuren (306-337, muistopv. 21.5.) valtakaudella toimien jälleen piispana ja siinä tehtävässään hän ohjasi laumansa yli viisikymmentä vuotta ja käännytti monia pakanoita kristinuskoon.

Kun keisari Julian Luopio (361-363) alkoi sitten avoimesti vainota kristittyjä, pyhä Dorotheus oli jo yli 100 vuotta vanha. Hän vetäytyi Tyroksesta Udumin (nykypäivän Bulgarian Varna) Myzean kaupunkiin. Keisari lähetystö pidätti hänet siellä, koska hän kieltäytyy uhraamasta epäjumalille. He alkoivat kiduttaa pyhää vanhusta, ja kidutuksen seurauksena hän antoi sielunsa Herralle (+ n. 362) 107-vuotiaana.

Jotkut liittävät pyhään Dorotheukseen kokoomateoksen "Synopsis", joka on kokoelma sanontoja kuin myös pyhien profeettojen ja apostolien elämäkertoja.

Ortodoksinen kirkko kunnioittaa pyhää Dorotheos Tyroslaista aina vuosittain hänen omana muistopäivänään kesäkuun 5. päivänä.

Hannu Pyykkönen

Tropari ja kontakki

Tropari, 4.säv.

Uskon ohjeeksi, lempeyden esikuvaksi | ja itsekieltäymyksen esikuvaksi asian totuus osoitti sinut laumallesi. | Säentähden olet sinä saavuttanut alistumisellasi ylhäisen aseman | ja köyhyydessäsi rikkaudet. | Rukoile, oi isä esipaimen Doroteos, | Kristusta Jumalaamme ||pelastamaan meidän sielumme.

Kontakki, 3.säv.

Oi piispa ja marttyyri Doroteos, sinä saarnasit ortodoksista oppia tarjoten itsesi Luojalle pyhänä uhrileipänä. Sinä loistit askeettisessa elämässä ja taistelit suurella rohkeudella kuolemasi hetkellä, siksi ansiosi mukaan sait kruunun Kristus Jumalalta.

Minea