Toiminnot

Drosis keisari Trajanuksen tytär

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhät marttyyrit Drosis, Agalida, Apollinaria, Daria, Mamthusa ja Thais ottivat tehtäväkseen haudata keisari Trajanuksen vainoissa kuolleita kristittyjä. Drosis oli Trajanuksen tytär ja salaa kristitty, joka ei ollut ottanut vielä kastetta. Trajanuksen sotilaat ottivat kiinni kristittyjen hautaajia ja viisikko jäi kiinni. Trajanus piti Drosiksen erillään, toivoen, että hän saisi tämän vielä muuttamaan mielensä. Muut tuomittiin poltettavaksi kuparisulattamossa.

Kuparista tehtiin kolmijalkoja Trajanuksen kylpylään. Kylpylään ei kuitenkaan päässyt, sillä kaikki sinne astuvat kuolivat. Kun pakanapappi ymmärsi tilanteen hän määräsi kolmijalat sulatettaviksi ja niistä tehtäväksi viiden marttyyrin patsaat. Trajanus näki unen, jonka seurauksena hän aloitti suuren vainon, jossa kuoli monia kristittyjä. Tästä kuultuaan myös Drosis päätti valita marttyyrien tien.

Pyhän Drosiksen, keisari Trajanuksen tyttären muistopäivä on 22.3., samana päivänä muistellaan myös toista samannimistä pyhää, Drosis Antiokialaista, joka kuitenkin on eri henkilö ja eli 300-luvulla, kun sen sijaan pyhä marttyyri Drosis, Trajanuksen tytär, eli ensimmäisellä vuosisadalla.

Petja Pyykkönen