Toiminnot

Ehtoollispaasto

Kohteesta Ortodoksi.net

Osallistuminen Kristuksen ruumiista ja verestä - pyhistä lahjoista - edellyttää aina jo ennen liturgiaa tehtyä päätöstä osallistua ehtoolliseen. Tämä halu ja kaipaus on tultava ilmi tietyllä tavalla ja siksi ehtoolliselle menoa edeltää aina rukous ja paasto.

Arkkipiispa Paavali (k. 1988) opasti näin:

"Ajattele ehtoolliselle menoa jo ennen sitä aamua, jona menet kirkkoon, ja pyydä itsellesi oikeaa mielenlaatua, ennen kaikkea katumuksen armoa, että voisit ehtoolliselle mennessäsi vilpittömästi tunnustaa itsesi 'syntisistä ensimmäiseksi'. Valmistautuessasi henkisesti, valmista myös ruumiisi noudattamalla täydellistä paastoa sinä aamuna, jona lähdet ehtoolliskirkkoon, niin ettet syö etkä juo mitään. Kuitenkin on muistettava, ettei määräajoin otettavien lääkkeiden nauttiminen ole paaston rikkomista; kaikki tarpeellinen on tehtävä, jotta voimat riittävät kirkossa käyntiin."


Jos osallistuminen ehtoollisesta tapahtuu iltapäivällä tai illalla - esimerkiksi ennnenpyhitettyjen lahjain liturgiassa - edellytetään vähintään kuuden tunnin täydellistä paastoa (näin opasti aikanaan jo mainittu arkkipiispa Paavali ja myös Venäjän ortodoksinen kirkko).

Lars Ahlbäck

Teksti julkaistu alun perin Sana papilta blogissa, joka löytyy osoitteesta http://sanapapilta.blogspot.fi/.

Katso myös