Toiminnot

Ehtoollispeitteet

Kohteesta Ortodoksi.net

Ilma (kreikaksi: αέρας - aeras, venäjäksi:воздух - vozduh) on liturginen tekstiili, suorakaiteen muotoinen liina, jota käytetään muun muassa:

Ilmaa nimitetään joskus myös suureksi ehtoollispeitteeksi erotuksena pienistä ehtoollispeitteistä.

Aluen alkaen liinan tarkoituksena oli suojata ehtoollislahjat hyönteisiltä. Myöhemmin sille on annettu erilaisia symbolisia merkityksiä.

Ilman katsotaan kuvaavan Kristuksen käärinliinoja tai haudan suulla ollutta kiveä. Muilla kahdella pyhien lahjojen peittämiseen tarkoitetuilla pienemmillä ristin tai joskus myös neliön muotoisilla ehtoolliskaluston peitteillä (kreikaksi: ιερά καλμματα venäjäksi: покровцы) on hieman erilainen symboliikka.

Pienillä peitteillä peitetään erikseen diskos ja erikseen kalkki, ehtoollismalja. Alkuaan ehtoollislahjat peitettiin vain ilmalla ja myöhemmin otettiin käyttöön myös nämä pienet peitteet. Peitteistä on maininta mm. Konstantinopolin patriarkka Filoteos Kokkinoksen (1300-1379) tekstissä "Määräys pyhästä liturgiasta".

1100-luvulla proskomidin katsottiin kuvaavan Kristuksen syntymää ja tämän vuoksi yhdistettiin pienten peittojen symboliikka Jeesuksen kapaloihin. 1300- ja 1400-lukujen taitteessa elänyt Tessalonikan arkkipiispa, pyhä Simeon (k. 1429) yhdisti myöhemmin nämä erilaiset vertauskuvallisuudet tulkinnaksi, jossa toinen pienistä peitteitä kuvaa kapaloita toinen hikiliinaa.

Proskomidissa pientä peitettä diskoksen päälle asetetun tähden päälle laitettaessa pappi rukoilee seuraavan rukouksen:

Herra on kuningas. Hän on pukeutunut suureen kunniaan. Herra on pukeutunut, vyöttäytynyt voimaan. Niin pysyy maanpiiri lujana, se ei horju.

Kalkin päälle laitettavan pienen peitteen yhteydessä pappi rukoilee seuraavasti:

Sinun kirkkautesi, Kristus, peittää taivaat, ja maa on täynnä Sinun kunniaasi.

Proskomidin päätyttyä ilmaa suitsuttaessaan pappi lukee seuraavan rukouksen:

Peitä meidät siipiesi suojaan, torju pois luotamme joka ainoa vihollinen ja vastustaja ja tee, oi Herra, elämämme rauhalliseksi, armahda meitä sekä maailmaasi ja hyvyydessäsi ja ihmisrakkaudessasi pelasta meidän sielumme.

Tämän jälkeen hän peittää ilmalla pyhät lahjat. Suuressa saatossa lahjat siirretään prothesiksesta eli proskomidin toimittamispaikasta alttarin pöydälle, jossa ne ovat ilmalla peitettyinä uskontunnustukseen asti.

Valmistusmateriaalina ilmassa on usein pellava tai silkki. Liina on koristeltu erilaisilla tavoilla, esim. ristillä ja laidan hapsureunalla.

Ehtoollispeitteet voivat joskus olla myös paksummasta materiaalista tehtyjä, brokadikoristeltuja.

Hannu Pyykkönen