Toiminnot

Ekumeenisen patriarkan joulutervehdys 2010

Kohteesta Ortodoksi.net

Prot. No. 1338

Hänen Pyhyytensä Konstantinopolin, Uuden Rooman arkkipiispan ja Ekumeenisen patriarkan
BARTHOLOMEOKSEN
tervehdys koko Kristuksen kirkolle Betlehemissä syntyneen Vapahtajamme Kristuksen armossa ja rauhassa.

  • * *

Kanssapalvelijaveljet ja Kristuksessa rakkaat lapseni,

Patriarkka Bartholomeos
(Kuva © Pyykkönen)

Maailma elää talouskriisin, sosiaalisten, moraalisten ja henkisten ongelmien vuoksi turhautumisen, katkeruuden, hämmennyksen, epätoivon, stressin ja epävarmuuden keskellä, mutta kuulee kirkon pehmeän äänen joka julistaa:

"Tulkaa, uskovaiset, ylentäkäämme sydämemme Jumalan puoleen ja nähkäämme jumalallinen laskeutuminen korkeuksista Betlehemiin meidän luoksemme" (Joulun suurten hetkien palveluksesta, VI hetken stikiira, 1. sävelmä).

Kristittyjen horjumattoman uskon perusta ei ole siinä, että Jumala katsoisi vain ylhäältä luomansa ihmiskunnan vaellusta. Jumalan ihmiseksi syntyminenkin oli osa aikojen alusta syntynyttä Jumalan ”hyvää tahtoa ” ja Hänen ”ennen aikoja syntynyttä suunnitelmaa”.

Jumalan alkuperäinen tarkoitus, Hänen ”ennen aikoja syntynyt suunnitelma” oli, että ihmisluonto tulisi ”osalliseksi jumalallisesta luonnosta” (2.Piet.1:4). Tämän kaiken Jumala tahtoi jo ennen ensimmäisten ihmisten Adamin ja Eevan syntymää ja ennen heidän lankeemustaan!

Syntiinlankeemuksen jälkeen Jumalan ”ennen aikoja syntynyt suunnitelma” kulki ristin, kärsimysten, elämää tuottavan kuoleman ja tuonelaan laskeutumisen kautta kolmantena päivänä tapahtuneeseen ylösnousemukseen. Näin kaikkialle ihmisluontoon tunkeutunut synti hävitettiin kokonaan ja lopullisesti, ja ihmisluonto pystyi riemuitsemaan kokonaisuudessaan Isän valmistamasta ikuisesta perintöosasta.

Jouluna tapahtuva jumalallisuuden laskeutuminen alas ei rajoitu vain tuonpuoleiseen vaan vaikuttaa asioihin täällä meidän maanpäällisessä vaelluksessamme. Kristus saapui maailmaan julistamaan taivasten valtakuntaa ja johdattamaan meidät sinne. Sen lisäksi Hän tuli keskuuteemme pelastamaan ja parantamaan ihmisluonnon sairauden.

Hän tuli myös auttamaan ja hoitamaan inhimillistä heikkoutta. Hän ihmeellisesti ja toistuvasti paransi niitä, jotka kuulivat Hänen ääntään: Hän puhdisti spitaaliset, nosti jaloilleen rammat, toi valon sokeille, kuulon kuuroille ja äänen mykille; Hän vapautti pahojen henkien vallassa olevat, herätti kuolleet ja puolusti vainottujen ja hylättyjen oikeuksia; Hän tuomitsi laittoman rikastumisen, köyhien ylenkatsomisen, tekopyhyyden ja kohtuuttomuuden; Hän antoi itsensä meille esimerkiksi koruttomuudesta ja uhrautumisesta toisten edestä!

Tänä jouluna meidän on ehkä syytä antaa enemmän huomiota tälle Jumalan ihmiseksi tulemisen viestille.

Monet kanssaihmisemme, uskonveljemme ja –sisaremme ovat nyt elettävän kriisin keskellä uhrin asemassa. Lukemattomat työttömät, uusköyhät, kodittomat ja nuoret elävät toivottomuudessa. Mutta Betlehem tulee ” leivän taloksi ”. Meidän uskovaisten on tuotava veljillemme, ei ainoastaan Betlehemissä vaatimattomaan seimeen käärittyä ”tarpeellista leipää Kristusta” vaan myös sitä leipää, jonka he joka päivä ”elääkseen tarvitsevat” (Jaak.2:16). Nyt on aika panna evankeliumin opetus vastuustamme käytäntöön! Nyt on aika kuulla apostolin voimakkaat sanat ”näytä uskosi teoillasi” (Jaak.2:18). Nyt on aika ”kohottaa sydämemme Jumalan puoleen”, jonka rakkauden hyve vie meidät lähelle itseään Jumalaan.

Näillä ajatuksilla julistamme kaikille Ekumeenisen patriarkaatin lapsille täältä köyhän Kristuksen pyhältä marttyyri-istuimelta jumalallisen alentumisen rajatonta armoa ja toivotamme meidän vuoksemme Pyhästä Hengestä ja Neitsyt Mariasta ihmiseksi tulleen Jumalan ainokaisen Pojan rauhaa ja armoa, jolle Isän ja Pyhän Hengen kanssa kuuluu kunnia, voima ja palvelus iankaikkisesti. Aamen.

Fanarissa, Pyhänä Jouluna 2010
Konstantinopolin Bartholomeos,
teidän harras esirukoilijanne Jumalan edessä