Toiminnot

Ekumeenisen patriarkan viesti Palmusunnuntaina 2014

Kohteesta Ortodoksi.net

Hänen Kaikkipyhyytensä viesti hurskaille Ukrainan ihmisille
meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen
voittoisan Jerusalemiin ratsastuksen muistopäivänä.
HP Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartholomeos

Teidän korkeutenne Ukrainan ortodoksisen kansan poliittiset ja kirkolliset johtajat; rakastetut ja arvoisat Ukrainan ortodoksiset uskovaiset: Слава Ісусу Христу! (Kunnia Jeesukselle Kristukselle!)

Pyhä Äitikirkko ja Konstantinopolin suuri Kristuksen kirkko tervehtii Ukrainan kansaa ja ihmisiä Äitikirkon kallisarvoisina poikina ja tyttärinä, jotka ovat syntyneet Dnepr-joessa virtaavasta kastevedestä. Loistavan edeltäjämme pyhän Fotios Suuren päivistä Äitikirkon rakkaus maanne hurskaita ihmisiä kohtaan ei ole koskaan laantunut.

Ekumeeninen patriarkaatti tiedostaa vaikeiden haasteiden olevan tänään Ukrainan siunatun kansan edessä. Lisäksi tiedostamme ne syvät arvet ja haavat, jotka aiheutuivat 1900-luvun maailmansodista, ja tuskallisesta Holodomorista ja painostuksesta, joka kasvoi kansakunnan ylle vuosikymmenien aikaisesta totalitaarisesta tyranniasta.

Siksi otamme tästä tilaisuudesta vaarin, Herramme voitollisen Jerusalemiin ratsastuksen juhlana, kehottaaksemme kaikkia hurskaita Ukrainan ortodokseja

"pyrkimään säilyttämään Hengen luoman ykseyden rauhan sitein" (Ef.4:3).

Kristuksen valtakunta ei ole tästä maailmasta, kuten Hän itse sanoi Pilatukselle:

"Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta." (Joh.18:36).

Voitossa, jota Palmusunnuntai enteilee, juhlimme rakkauden voittoa vihasta, totuuden voittoa valheesta ja elämän voittoa kuolemasta.

Uskomme, että Ukrainan kansan hyväntahtoisuus onnistuu tuomaan parannuksen ja lopullisen sovinnon. Mitä tulee kestäviin kirkollisiin ristiriitoihin, tiedämme, että niitä tullaan käsittemään Jumalan armosta ja autokefaalisten ortodoksisten kirkkojen päämiesten sopimuksella Pyhässä ja Suuressa Synodissa, joka kokoontuu täällä [Istanbulissa] vuonna 2016. Meidän varaukseton toivomme ja rukouksemme on, että siihen mennessä kaikki erimielisyydet voidaan korjata Ukrainan kansan yhtenäisyyden vuoksi.

Kehotamme teitä laittamaan uskonne psalmistin sanoihin:

"Miten hyvä ja kaunis onkaan veljesten yhteinen, sopuisa elämä! Se on kuin kallista tuoksuöljyä, joka valuu hiuksista parralle, Aaronin parralle, ja siitä hänen viittansa reunuksiin. Se on kuin aamun kaste, joka Hermonilta laskeutuu Siionin huipuille. Siionille Herra on antanut siunauksensa: siellä on elämä, ikuinen elämä." (Ps. 133)

Rakkaat Ukrainan lapset, apostolisesta ja patriarkaalisesta istuimelta käsin, kehotamme teitä isällisesti kohtaamaan nykyiset koettelemuksenne lujin sydämin ja rohkein mielin. Sallikaa pyhän apostolin sanojen täyttää teidät tänä Palmusunnuntaina, sillä

"Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa." (Fil.4:7)

Suojelkoon ja siunatkoon armollinen ja kaikkia lohduttava Jumala Ukrainaa, ortodoksisuutta ja koko Hänen kansaansa. Amen.

Ekumeenisessa patriarkaatissa, Palmusunnuntaina 2014

+ Konstantinopolin Bartholomeos

(suomennos: Ortodoksi.net team)

Viesti englanniksi