Toiminnot

Eros Georgialainen

Kohteesta Ortodoksi.net

Pyhä Eros oli yksi seitsemästä marttyyriveljeksestä, jotka elivät Georgiassa keisari Maximianin (284-305) hallitusaikana. Muut veljekset olivat nimeltään: Orentios, Farnakios, Firmus, Firminos, Kyriakos ja Longinos. He kaikki olivat roomalaisia sotilaita.

Karkotus Kaukasukselle

Maximianin hallitusvallan aikana skyytit hyökkäsivät kreikkalaisten kimppuun. Pyhä Orentios käskettiin taistelemaan skyyttien mestari Marothomia vastaan. Marathom erottautui muista ruumiin voimiensa vuoksi. Hän oli vahva ja rohkea soturi. Orentios oli kristitty samoin kuin hänen kuusi veljeään, jotka myös palvelivat keisarillisessa armeijassa. Pyytäen Herralta apua pyhä Orentios voitti Marothomin ja niin hän lopetti skyyttien hyökkäyksen.

Keisarin oli tarkoitus tämän jälkeen uhrata pakanajumalille voiton kunniaksi, ja siksi hän pyysi voittajaa, pyhää Orentiosta, osallistumaan uhraamiseen. Pyhä kieltäytyi selittäen, että hän oli kristitty, ja sanoi, että hän oli kukistanut vihollisen Herran Jeesuksen Kristuksen voimalla. Eivät lupaukset kunniasta tai rikkauksista eikä rangaistuksen uhkakaan voisi saada pyhää luopumaan Kristuksesta. Kova ja kiittämätön keisari käski karkottaa sekä pyhän että hänen kuusi veljeään Kaukasukselle. Matkan aikana kaikki seitsemän veljestä kuolivat nälkään tai kidutukseen.

Veljesten marttyyrikuolemat

Ensimmäisenä kuoli pyhä Eros kesäkuun 22. päivänä Parembolissa, hänen jälkeensä pyhä Orentios kärsi marttyyrikuoleman. Hänen kaulaansa sidottiin kivi ja hänet heitettiin mereen. Ylienkeli Rafael otti hänet vedestä kuivalle maalle Rizassa, Mustanmeren etelärannalla, ja siellä pyhä marttyyri luovutti sielunsa Jumalalle. Pyhä Farnakios meni Herran luo 3. päivä heinäkuuta Kordilassa. Pyhät Firmus ja Firminos kuolivat heinäkuun 7. päivänä Asparassa Mustanmeren itäisellä rannalla.

Pyhä Kyriakos lähti tästä elämästä Ziganeiassa 14. päivä heinäkuuta, ja pyhä Longinos kuoli laivalla 28. päivä heinäkuuta. Myrskyn kolhiinnuttama laiva meni karille Pitindeiassa (Pitsundassa), jonne pyhän marttyyrin ruumis haudattiin.

Muistopäivä

Ortodoksinen kirkko muistelee seitsemää pyhää marttyyriveljeä, Erosta sekä hänen veljiänsä Orentiosta, Farnakiosta, Firmusta, Firminosta, Kyriakosta ja Longinosta aina vuosittain heidän omana muistopäivänään kesäkuun 24. päivänä.

HAP