Toiminnot

Esau Iisakin poika

Kohteesta Ortodoksi.net

Esaun ja Jaakobin syntymä
Benjamin Westin maalaus
(Kuva: wikipedia)

Esau (hepreaksi: עֵשָׂו, / Esav ; kreikaksi: Ἡσαῦ, nimi tarkoitaa suomeksi karvaista) oli Iisakin ja Rebekan poika ja Jaakobin vanhempi kaksoisveli. Kerrotaan, että hänen syntyessään veljensä Jaakob piti kiinni Esaun kantapäästä ja nimensä Esau sai siitä, että jo syntyessään hän oli karvainen (1.Moos.25:25). Esau on mainittu Raamatun Vanhassa testamentissa Mooseksen kirjoissa.

Esaun lähisuku

Hänen isoisänsä oli [[Iisak (vanhurskas)|Iisak ja isoisänsä isä oli Abraham.

Esaulla oli kaksi kanaanilaista (heettiläistä) vaimoa, Ada ja Oholibama (1.Moos.36:1-19). Sen lisäksi hän nai serkkunsa Mahalatin eli Basematin.

Esaun pojat

Esaulla oli viisi poikaa (1.Moos.36:4-5)

  • Adan kanssa Elifas
  • Basematin eli Mahalatin kanssa Reuel
  • Oholibaman kanssa Jeus, Jaelam ja Korah

Edomilaisten kantaisä

Raamatun mukaan häntä pidetään edomilaisten, nykyisen Etelä-Israelin ja Lounais-Jordanian alueella eläneen kansan kantaisänä. Esaun jälkeläiset liittyvät myös ensimmäisen Mooseksen kirjan (1.Moos.28:9) mukaan arabeihin heidän esi-isänään pitämän Ismaelin avioliiton kautta. Esausta sanotaan:

ja hän meni Abrahamin pojan Ismaelin luo ja otti vaimokseen entisten lisäksi Ismaelin tyttären Mahalatin, joka oli Nebajotin sisar.

Esau ja Jaakob

Raamatussa kerrotaan myös kertomus siitä, miten Esau menetti isänsä Iisakin siunauksen ja esikoisoikeutensa nuoremmalle veljelleen Jaakobille viekkauden ja petoksen kautta. (kts. 1.Moos.25:27-34 ja 1.Moos.27)

Metsästäjä

Raamatun mukaan Esau oli hyvä metsästäjä, joka piti ulkoilmasta ja ulkona samoilusta ja tässä erosi suuresti veljestään Jaakobista.

HAP