Toiminnot

Esirukous vainajan puolesta

Kohteesta Ortodoksi.net

I. Kirkossa

Kun toimitetaan yksinkertainen esirukous vainajain puolesta eli vainajain trishagion kolivan (muisteluvehnän) äärellä, pääasiassa perjantain ehtoopalveluksessa ja lauantaiaamuna kirkossa, niin ehtoopalveluksen troparin ja theotokionin jälkeen ennen loppusiunausta lauletaan tropari:

Ainoa puhdas ja tahraton Neitsyt, joka kuvaamattomasti kannoit Jumalaa itsessäsi, rukoile palvelijasi sielun pelastuksen puolesta.

Pappi:

Armahda meitä, Jumala, Sinun suuresta armostasi, me rukoilemme Sinua, kuule ja armahda.
Vielä rukoilemme lepoa nukkuneen Jumalan palvelijan (nimi) sielulle ja anteeksiantoa hänen tahtoen tai tahtomattaan tekemistään rikkomuksista.
Rukoilkaamme, että Herra Jumala saattaisi hänen sielunsa sinne, missä vanhurskaat lepäävät.
Anokaamme Kristukselta, kuolemattomalta Kuninkaalta ja Jumalaltamme, hänelle Jumalan armoa, taivasten valtakuntaa ja syntien anteeksiantoa.
Rukoilkaamme Herraa.
Henkien ja kaiken elollisen Jumala, joka olet voittanut kuoleman, kukistanut pahan hengen ja lahjoittanut maailmallesi elämän, Sinä Herra, anna lepo nukkuneen palvelijasi (nimi) sielulle valoisassa ja viheriöivässä vilvoituksen paikassa, mistä ovat paenneet kipu, suru ja huokaus. Hyvänä ja ihmisiä rakastavana Jumalana anna hänelle anteeksi jokainen synti, jonka hän on tehnyt sanoin tai teoin tai ajatuksin, sillä ei ole ihmistä, joka eläisi syntiä tekemättä. Sinä yksin olet synnittömyydessä, Sinun vanhurskautesi on vanhurskautta iankaikkisesti ja Sinun sanasi on totuus.
Sillä Sinä, Kristus meidän Jumalamme, olet nukkuneen palvelijasi (nimi) ylösnousemus, elämä ja lepo, ja Sinulle, aluttomalle Isällesi ja kaikki pyhälle, hyvälle ja eläväksitekevälle Hengellesi me ylistystä kohotamme nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

(Tässä ei ole ”Iankaikkinen on muistosi”, jonka laulaminen tapahtuu muisteluliturgiassa.)

Pappi:

Se on viisautta. Kiitetty on totisesti oleva Kristus, meidän Jumalamme, alati, nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen.

Ehtoopalveluksen päätössiunaus

II. Haudalla

lauletaan koko ”Trishagion:

Pappi:

Kiitetty on Jumalamme alati, nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen.
Pyhä Jumala, pyhä Väkevä, pyhä Kuolematon, armahda meitä (3).

(Pääsiäisaikana Pyhä Jumala-veisun sijasta: Kristus nousi kuolleista, kuolemallaan kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi (3)).

Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Kaikki pyhä Kolminaisuus, armahda meitä. Herra, puhdista meidät synneistämme. Valtias, anna anteeksi rikkomuksemme. Pyhä, saavu parantamaan heikkoutemme Sinun nimesi tähden.
Herra, armahda. Herra, armahda. Herra, armahda.
Kunnia olkoon Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle nyt, aina ja iankaikkisesti. Amen.
Isä meidän, joka olet taivaissa. Pyhitetty olkoon Sinun nimesi. Tulkoon Sinun valtakuntasi. Tapahtukoon Sinun tahtosi myös maan päällä niinkuin taivaassa. Anna meille tänä päivänä jokapäiväinen leipämme. Ja anna meille anteeksi velkamme, niinkuin meikin annamme anteeksi velallisillemme. Äläkä saata meitä kiusaukseen, vaan päästä meidät pahasta.
Sillä Sinun, Isä, Poika ja Pyhä Henki, on valtakunta, voima ja kunnia nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

4. säv.

Vapahtaja, anna palvelijasi sielulle lepo kilvoituksen päättäneiden vanhurskasten henkien joukossa ja varjele se autuaaseen elämään luonasi, Sinä ihmisiä rakastava.
Herra, Sinun leposi, jossa kaikki pyhäsi lepäävät, anna myös palvelijasi sielulle, sillä Sinä yksin olet kuolematon.
Kunnia …
Sinä olet Jumalamme, joka laskeuduit tuonelaan ja päästit sidotut vaivoista. Sinä, Vapahtaja, anna lepo myös palvelijasi sielulle.
nyt …
Ainoa puhdas ja tahraton Neitsyt, joka kuvaamattomasti kannoit Jumalaa itsessäsi, rukoile palvelijasi sielun pelastuksen puolesta.

Pappi:

Armahda meitä, Jumala, Sinun suuresta armostasi, me rukoilemme Sinua, kuule ja armahda.
Vielä rukoilemme lepoa nukkuneen Jumalan palvelijan (nimi) sielulle ja anteeksiantoa hänen tahtoen tai tahtomattaan tekemistään rikkomuksista.
Rukoilemme, että Herra Jumala saattaisi hänen sielunsa sinne, missä vanhurskaat lepäävät.
Anokaamme Kristukselta, kuolemattomalta Kuninkaalta ja Jumalaltamme hänelle Jumalan armoa, taivasten valtakuntaa ja syntien anteeksiantoa.
Rukoilkaamme Herraa.
Henkien ja kaiken elollisen Jumala, joka olet voittanut kuoleman, kukistanut pahan hengen ja lahjoittanut maailmallesi elämän, Sinä, Herra, anna lepo nukkuneen palvelijasi (nimi) sielulle valoisassa ja viheriöivässä vilvoituksen paikassa, mistä ovat paenneet kipu, suru ja huokaus. Hyvänä ja ihmisiä rakastavana Jumalana anna hänelle anteeksi jokainen synti, jonka hän on tehnyt sanoin tai teoin tai ajatuksin, sillä ei ole ihmistä joka eläisi syntiä tekemättä. Sinä yksin olet synnittömyydessä, Sinun vanhurskautesi on vanhurskautta iankaikkisesti, ja Sinun sanasi on totuus. Sillä Sinä, Kristus meidän Jumalamme, olet nukkuneen palvelijasi (nimi) ylösnousemus, elämä ja lepo, ja Sinulle, aluttomalle Isällesi ja kaikki pyhälle, hyvälle ja eläväksitekevälle Hengellesi me ylistystä kohotamme nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

Jos piispa on paikalla, niin hän rukouksen ”Henkien ja kaiken elollisen Jumala” jälkeen, lukee rukouksen ”Ylen armollinen Valtias Herra Jeesus Kristus meidän Jumalamme”.

Jos trishagion on jo toimitettu toisella haudalla, aloitetaan troparista ”Ainoa puhdas ja tahraton Neitsyt”. Päätössiunaus lausutaan vasta viimeisen trishagionin jälkeen seuraavasti:

Kunnia olkoon Sinulle, Kristus, Jumala, meidän toivomme, kunnia Sinulle.

Päätössiunaus:

Kuolleista ylösnoussut Kristus, totinen Jumalamme, joka kuolemattomana Kuninkaana hallitsee kuolleita ja eläviä, puhtaimman pyhän Äitinsä, pyhien kunniakkaitten ja korkeasti kiitettyjen apostolien, pyhien jumalankantajaisiemme, pyhien kunniakkaitten esi-isien Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin, pyhän ja vanhurskaan ystävänsä, neljäntenä päivänä herätetyn Lasaruksen ja kaikkien pyhiensä esirukouksien tähden antakoon luotamme lähteneen palvelijansa sielulle levon vanhurskaitten majoissa Aabrahamin helmassa, lukekoon hänet vanhurskaitten joukkoon ja meitäkin armahtakoon hyvyydessään ja ihmisrakkaudessaan.
Pyhien isiemme rukouksien tähden, Herra Jeesus Kristus, meidän Jumalamme, ole meille armollinen ja pelasta meidät. Amen.